Tukholman Nobel-juhla kirvoitti vastamielenosoituksia ja valkoisia käsivarsinauhoja – "Pidän kirjallisuudesta, en mielipiteistä"

10:36
MTV seurasi suorana Nobelin kirjallisuuspalkintojen jakamista.

Arvostelua herättänyt Peter Handke oli istutettu juhlassa kauas kuninkaallisista.

Tukholmassa tiistai-iltana vietetty Nobel-juhla ei koonnut kaupunkiin pelkästään juhlakansaa, vaan kaupungissa järjestettiin myös mielenilmauksia.

Norrmalmstorgille kokoontui 500–1000 ihmistä osoittamaan mieltä kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanutta Peter Handkea vastaan, ja muutamat ihmiset pitivät juhlapaikan edustalla kylttejä, joissa Handken vaadittiin pyytävän anteeksi Srebrenican joukkomurhan uhreilta.

Handken palkitseminen herätti runsaasti arvostelua, koska tämä antoi tukensa serbeille Jugoslavian hajoamissodissa.

Handke myös puhui sotarikoksista syytetyn Serbian entisen presidentin Slobodan Milosevicin hautajaisissa vuonna 2006. Hänen on syytetty vähätelleen serbien sotarikoksia eräässä teoksessaan.

Palkinnosta päättävä Ruotsin akatemia kutsui Handkea yhdeksi merkittävimmistä kirjailijoista Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Yksi akatemian jäsen kuitenkin ilmoitti jättävänsä Nobel-viikon tapahtumia väliin vastalauseena Handken palkitsemiselle, ja lisäksi Albanian, Bosnian, Kroatian, Kosovon, Pohjois-Makedonian ja Turkin suurlähetystöt boikotoivat juhlatilaisuutta.

Vain Tokarczuk tapaa opiskelijoita

Norrmalmstorgilla jotkut mielenosoittajat heiluttivat Bosnian lippuja ja käyttivät valkoisia käsivarsinauhoja muistona sille, että Bosnian serbit määräsivät muita kuin serbejä käyttämään valkoisia nauhoja toukokuussa 1992.

Tukholman lehdistötilaisuudessa Handke väisteli Balkanin sotiin liittyvät kysymykset.

– Pidän kirjallisuudesta, en mielipiteistä, hän huomautti.

Tämän vuoden tilaisuudessa jaettiin myös vuoden 2018 kirjallisuuden Nobel, jonka sai puolalainen Olga Tokarczuk.

Seremoniassa huomiota herätti se, että Handken istumapaikka oli kauimpana kuninkaasta ja kuningattaresta, kun taas Tokarczuk istui kuninkaan ja prinssi Danielin välissä. Järjestäjät kieltäytyivät kommentoimasta istumajärjestelyjä.

Handkea ei myöskään ole kutsuttu keskiviikon perinteiseen kirjallisuuden palkittujen tapahtumaan, jossa tavataan tukholmalaisopiskelijoita. Tokarczuk sen sijaan osallistuu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja