Tukes: Varokaa erityisesti näitä ilotulitteita!

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa erityisesti isokokoisimpien ilotulitepatojen sytyttämiseen liittyvistä vaaroista, jos tuotteiden käyttöohjeita ei lueta tai niitä ei noudateta tarkkaan.

Tukes varoittaa ihmisiä erityisesti suurten ilotulitepatojen sytyttämisestä uutenavuotena.

Joissain ilotulitteissa on näkyvillä kaksi sytytyslankaa, joita ei missään tapauksessa saa sytyttää samanaikaisesti. Varasytytyslangan saa sytyttää aikaisintaan 10 minuutin kuluttua. Jos sytytyslanka syystä tai toisesta irtoaa tuotteesta, ilotulitetta ei enää sen jälkeen saa koettaa sytyttää ollenkaan, ellei siinä ole kyseistä varalankaa.

Ilotulitteiden tulilangoissa on yleensä kaksi osaa, turvalanka ja pikatulilanka. Pikatulilanka on yleensä tuotteiden kuoren sisällä piilossa. Osa siitä saattaa kuitenkin olla pilkottamassa pahvikuoren alla. Pikatulilankaa ei koskaan saa käyttää tuotteen sytytykseen, sillä nimensä mukaisesti se laukaisee tuotteen heti.

Muista nämä ohjeet, kun sytytät ilotulitepatoja:

1. Tarkasta, että tuote on tuettu huolellisesti.

2. Kun poistat tuotteen tulilangan suojusta, vältä liian suurta voimaa , jotta tulilanka ei irtoaisi tuotteesta. Jos tulilanka kuitenkin pääsee irtoamaan, tuotetta ei enää saa sytyttää kiinnittämällä tulilangan uudelleen. Näkyviin voi tulla ns. pikatulilanka, jota ei saa missään tapauksessa sytyttää, sillä pikatulilanka palaa heti ja tuote laukeaa välittömästi.

3. Tuotteen suojakuorta ei missään tapauksessa pidä lähteä repimään. Pikatulilanka voi tulla näkyviin myös, jos tuotteen pahvia revitään tulilangan ympäriltä. Joissain isommissa ilotulitepadoissa pikatulilankaa saattaa olla näkyvillä, mutta älä koske siihen äläkä sytytä sitä. Älä missään tapauksessa sytytä yhtä aikaa kahta lankaa.

4. Ilotulitepadassa voi olla kaksi sytytyslankaa, varsinainen sytytyslanka ja varatulilanka. Jos varsinainen sytytyslanka on irronnut tai se ei jostain syystä laukaise ilotulitetta, odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin palaat tuotteen luo varatulilankaa sytyttämään.

5. Käytä sytytykseen sytytyspuikkoa. Sen voi sytyttää jo vähän kauempana tuotteesta ja se palaa myös sateisella ja tuulisella säällä. Sitä käyttäen voit olla suoran käsivarren päässä padasta ja "suojassa" padan sivussa.

6. Mikään kehon osa ei saa olla padan päällä efektipanosten lentoradalla tuotetta sytytettäessä, erityisesti tämä tulee muistaa syttymättömän tuotteen varatulilankaa esille ottaessa. Poistu itse heti sytytyksen jälkeen riittävän etäälle , sillä kukaan ei voi taata tuotteen toimivan kunnollisesti. Lisäksi ilotulitus on näyttävämmän näköinen reilusti sivummalta katsottuna.

Kuten kaikkien ilotulitteiden, myös patojen kanssa on muistettava lukea käyttöohjeet, käytettävä suojalaseja ja muistettava huolehtia, että katsojat ovat riittävän kaukana. Myös katsojien on hyvä käyttää suojalaseja. Kannattaa myös pitää mielessä, että ilotulitteet on tarkoitettu vain täysi-ikäisille, selvin päin oleville ja että niitä saa lain mukaan ampua vain uudenvuoden yönä kello 18 - 02.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja