Mainos

Tuhoisasta tsunamista yli 8 vuotta – suomalaisia yhä tunnistamatta

Kaakkois-Aasian tuhoisasta tsunamista on kulunut jo yli kahdeksan vuotta. Voimakkuudeltaan noin yhdeksän magnitudin maanjäristys aiheutti voimakkaan tsunamin, joka tappoi yli 200 000 ihmistä.

Suomalaisia menehtyi tsunamin seurauksena yhteensä 179. Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Ismo Kopran mukaan suomalaisista ovat yhä tunnistamatta 50-vuotias nainen ja neljä lasta. Toiveet heidän löytymisensä suhteen ovat hyvin vähissä.

– Thaimaassa on lähes 400 uhria tietyllä syrjäisellä hautausmaalla kukin omissa betonihaudoissaan tutkittuina, kuvattuina, numeroituina. Teoriassa on siis mahdollista, että joukossa olisi myös suomalaisia uhreja, joita ei ole tunnistettu.

– Tosin se mahdollisuus on lähes olematon, eivätkä Thaimaan viranomaiset juurikaan enää aktiivisesti tee mitään tunnistustoimintaa, Kopra kertoo MTV3 Uutisille.

Thaimaassa surmansa sai yhteensä reilut 5 300 ihmistä.

Tsunami aiheutti tuhoa erityisesti Thaimaan, Indonesian, Intian, Malesian ja Sri Lankan rannikolla. Kotinsa menetti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa ainakin 1,8 miljoonaa ihmistä. Intian valtameressä Sumatran saaren lähellä sattunut vedenalainen maanjäristys tapahtui tapaninpäivän aamuna vuonna 2004.

Uhrintunnistamisesta oppia

Keskusrikospoliisi käytti tsunamioperaation aikana omaisyhteishenkilöä, joka oli uhrien omaisiin yhteydessä, kun läheinen oli löydetty. Tätä menetelmää on käytetty myös muissa uhrintunnistusoperaatioissa.

– Omaisyhteishenkilöjärjestelmää on käytetty muun muassa kummassakin kouluampumisissa ja Sellon kauppakeskusammuskelussa. Kun meiltä on yksi ja sama henkilö yhteydessä uhrien omaisiin koko prosessin aikana, niin siinä syntyy luottamus kumpaankin suuntaan, Kopra perustelee.

Hänen mukaansa tsunamin uhrintunnistamisoperaatio oli kaiken kaikkiaan hyvin opettavainen. Keskusrikospoliisissa on nykyään valmius lähteä uhrintunnistamisoperaatioon ympäri maailmaa muutaman tunnin varoitusajalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.