"Tuhkimo-dieetti" kerää suosiota – asiantuntijat varoittelevat: "Tämä ei ole dieetti, vaan epärealistinen tavoite"

"Tuhkimo-dieetiksi" kutsuttu painonhallintametodi on kerännyt suosiota. Asiantuntijat varoittelevat dieetin laskukaavan järjettömyydestä.

Paljonko sinä painaisit, jos olisit sadusta tuttu Tuhkimo-prinsessa? Liian vähän – ja silti "Tuhkimo-dieetiksi" kutsuttu painonhallintametodi on voittanut jotkut puolelleen.

Women's Health -lehden mukaan dieetti on suosittu Japanissa. Dieetissä oma ihannepaino lasketaan kertomalla oma, metreinä kuvattu pituus itsellään, ja kertomalla saatu tulos 18:lla. Kaava voisi siis olla esimerkiksi 1,70 * 1,70 * 18.

Ongelmaksi muodostuu, että kaava antaa aivan liian alhaisia tuloksia, kertoo Revelist-sivusto.

Tulos voi olla merkittävä alipaino

Laskukaavalla esimerkiksi 170 senttiä pitkän ihmisen pitäisi painaa 52 kiloa. Perinteisen painoindeksilaskurin mukaan kyseessä on merkittävä alipaino. Kaavalla 160-senttisen ihmisen pitäisi painaa 46 kiloa, mikä sekin on lievää alipainoa.

Women's Health -lehden haastatteleman ravitsemusterapeutti ja ravintofysiologi Gina Keatley mukaan Tuhkimo-dieetti ei ole terveellinen ajatus.

– Tämä ei ole dieetti, vaan epärealistinen tavoite kehon koolle ja painolle, ja se voi vahingoittaa terveyttäsi. Alipainoisuus on aivan yhtä paha juttu kuin ylipainoisuus, Keatley sanoo.

– Se kasvattaa ajatusta siitä, että laiha on parempi.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja