Gluteenittomuus ja FODMAP-dieetti sisältävät riskejä – ”Turha välttely on huono homma”

12:00

Moni herkkävatsainen kokee vointinsa helpottuvan, kun lakkaa syömästä FODMAP-hiilihydraatteja tai gluteenia sisältävää ruokaa. Huomenta Suomessa vieraillut ravitsemusterapeutti muistuttaa, että näihin dieetteihin sisältyy kuitenkin riski jäädä paitsi yleisesti terveellisistä ruoka-aineista. Tällöin ravintoaineiden riittävään saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Nykyään tiedetään, että hitaasti imeytyvät FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa ongelmia herkkävatsaisille. Esimerkiksi FODMAPeihin kuuluva fruktaani on todennäköisesti useimpien ”gluteeniherkkien” vatsavaivojen taustalla. Jos haluaa välttää FODMAPeja, mitä silloin pitää käytännössä jättää pois lautaselta?

– Palkokasvit, sipulit, ruis ja vehnä – täysjyväversioina varsinkin –, jotkin hedelmät ja kasvikset, esimerkiksi kukkakaali. Lista on tosi pitkä, enkä voi luetella sitä tässä kokonaan. Sen takia olisi parempi, että kävisi ravitsemusterapeutin luona, jos vatsavaivoista oikeasti kärsii, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tutkija Reijo Laatikainen kertoi lähetyksessä maanantaiaamuna.

Kuten huomata saattaa, FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat ovat itse asiassa yleisesti ottaen terveellisiä ruoka-aineita.

– Näin on. Ja tiedetäänkin, että FODMAP-rajoitusta ei pitäisi turhaan käyttää juuri sen takia, että FODMAPit periaatteessa tekevät suolistobakteereille hyvää. Turha välttely on huono homma.

Jos oma vatsa siis ei pahastu FODMAP-hiilihydraateista, FODMAPeja ei ole mitään syytä karsia pois ruokavaliosta, päinvastoin.

Laatikainen muistuttaa, että myös gluteenittomalla ruokavaliolla voi olla ei-keliaakikoille haitallisia seurauksia.

– Keskeisin on ehkä se, että jos ei osaa lisätä hyviä kasviksia, hedelmiä ja palkokasveja, niin kuidun saanti voi vähentyä aika paljon, Laatikainen sanoo.

– Muutamassa isossa kansainvälisessä väestötutkimuksessa on nähty, että sydäntaudin ja diabeteksenkin vaara saattaa hieman lisääntyä niillä, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota pitkään ilman keliakiaa. Tämä tieto on tosin alustavaa, mutta varsinkin kuidun saantiin pitää kunnolla satsata, jos on gluteenittomalla dieetillä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja