Trump Pohjois-Korean ohjuskokeista: Kukaan ei ole siitä iloinen

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Pohjois-Korea tuskin on valmis neuvottelemaan ydinohjelmastaan. Trump kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea teki toisen ohjuskokeensa viiden päivän sisään. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Trumpin mukaan asiaa tarkastellaan nyt tosissaan, eikä kukaan ole asiasta iloinen.

Trump sanoo, että suhde Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin hallinnon kanssa jatkuu, mutta hän ei usko Pohjois-Korean olevan valmis neuvotteluihin.

Yhdysvalloissa virkamiehet ovat aiemmin elätelleet toiveita siitä, että Kim ja Trump tapaisivat kolmannen kerran. Neuvotteluiden tavoitteena on saada Pohjois-Korea luopumaan ydinaseistaan ja Yhdysvallat voisi puolestaan antaa Pohjois-Korealle pakotehelpotuksia.

Trumpin ja Kimin huipputapaamiset ovat aiemmin olleet Singaporessa ja Vietnamin Hanoissa. Tapaamisten jälkeen Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan ottanut merkittäviä askeleita kohti ydinaseriisuntaa.

USA otti haltuunsa pohjoiskorealaisen rahtilaivan

Uuden särön maiden välisiin neuvotteluihin toi se, Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoi torstaina maan ottaneen haltuunsa pohjoiskorealaisen rahtilaivan, jolla epäillään rikotun maan vastaisia talouspakotteita. Ministeriön mukaan alusta on käytetty laittomasti hiilen vientiin Pohjois-Koreasta ja koneiden tuontiin ulkomailta.

Ministeriön mukaan rahasiirrot aluksen kunnostamiseen ja varustamiseen tehtiin amerikkalaisten pankkien kautta näiden tietämättä, mikä rikkoo Yhdysvaltain ja YK:n pakotteita.

– Tämä alus on nyt poissa vesiltä. Pohjois-Korea ja yritykset, jotka auttavat sitä välttämään Yhdysvaltain ja YK:n pakotteita, saavat oppia että käytämme kaikkia työkalujamme pakotteiden valvontaan – mukaan lukien takavarikointia ja rikossyytteitä, kommentoi tiedotteessa apulaisoikeusministeri John Demers.

Takavarikoitu 17 tonnin alus on yksi Pohjois-Korean suurimmista rahtilaivoista.

Lue myös:

    Uusimmat