Mainos

Trooppiset yöt tulossa - haaveiletko kerrostaloasunnon viilentämisestä?

Moni kerrostaloasunnossaan hikoileva haaveilee ilmastointilaitteiden asentamisesta. Ennen kuin kiinteiden ilmasointilaitteiden, kuten ilmanlämpöpumppujen, asennus voidaan aloittaa, on edessä pitkä lupaprosessi, kertoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.

– Ilmastointilaitteista pitää ilmoittaa, jotta niillä ei vahingossa sekoiteta koko kerrostalon ilmanvaihtojärjestelmää.

Furuhjelmin mukaan irrallisia, ei-kiinteitä laitteita saa hankkia asuntoihin ilman lupia, mutta kaikki kiinteät laitteet, jotka kiinnitetään julkisivuun, edellyttävät taloyhtiön luvan.

– Niistä pitää tehdä kirjallinen ilmoitus ja taloyhtiö päättää, annetaanko lupaa vai ei.

Vuokra-asunnossa ilmastoinnin asentaminen on vielä hankalampaa, sillä vuokranantajan luvan lisäksi tarvitaan myös taloyhtiön lupa.

Melu, vesi ja ulkonäkö

Ilmastointilaitteessa pitää ottaa huomioon melu, vesi-, ja ulkonäköhaitat.

– Jos laite tulee parvekkeelle, sen pitää olla niin hiljainen, että se ei aiheuta naapureille haittaa öisin tai iltaisin. Esimerkiksi ilmanlämpöpumpun kohdalla pitää miettiä, mihin pumpusta tippuva kondenssivesi johdetaan.

Kondenssivettä tippuu ilmanlämpöpumpusta samalla, kun se viilentää huoneistoa.

– Jos putken vain jättää parvekkeelle, sieltä tulee suoraan vettä ja käytännössä se tiputtelee koko ajan. Se voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kosteusvaurion rakenteelle.

Etelä-Euroopan tyyliä ei haluta

Suurin ongelma liittyy kuitenkin ilmastointilaitteen ulkonäköön. Talon julkisivusta ei päätä pelkkä taloyhtiö, vaan myös kaupunki.

– Laite ei saa vaikuttaa julkikuvaan. Meillä Suomessa ei haluta, että julkisivut näyttävät sellaiselta kuin Etelä-Euroopassa. Lisäksi isoissa kaupungeissa on paljon vanhoja kerrostaloja ja suojeltuja rakennuksia, joihin ei ainakaan saada lupaa, Furuhjelm kertoo.

Usein itse taloyhtiökin tahtoo pitää julkisivun tietynlaisena.

– Ongelma on se, että jos taloyhtiö antaa yhdelle osakkeenomistajalle luvan, pian kaikille pitää antaa lupa.

Furuhjelm kertoo, että lupia toki annetaan, mutta enemmän rivi- ja paritaloyhtiöissä.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen hallituksesta kerrottiin viime viikolla Helsingin Sanomille, että viime kesien helteiden takia pumppuja on asennettu myös kerrostaloihin jopa tuhansia kappaleita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.