Tricia Guildin herkulliset värit

Tricia Guildin sisustusajattelu pursuaa iloa, energiaa, luonnollisuutta ja hyvää oloa. Guild opastaa ihmisiä nauttimaan elämän pikkuasioista ja käyttämään värejä apuna arjen juhlistamisessa. Hänen sisustussuunnittelussaan pääsevät esille vuoroin kirkkaat ja rohkeat värit, vuoroin pehmeät ja vaaleat luonnonsävyt.

Tricia Guild perusti kuuluisan sisustusliikkeensä nimeltä Designers Guild vuonna 1970 Lontoossa. Yritys on kerännyt mainetta rohkeilla ja värikkäillä tekstiileillä, tapeteilla ja sisustustarvikkeilla. Tricia Guild on myös julkaissut useita sisustuskirjoja, mm. Design and Detail, Tricia Guild's New Soft Furnishing, Tricia Guild on Colour, Tricia Guild in Town ja Cut Flowers. Suomeksi ovat ilmestyneet Tricia Guildin värikäs maailma (1997) ja Kuumaa valkoista (2000). Uunituore kirja, Think Pink, jatkaa Tricia Guildille ominaista tunnepitoista sisustusfilosofiaa, joka kehottaa nauttimaan elämän pienistä asioista ja kiinnittämään huomiota väreihin vähäisiltäkin tuntuvissa yksityiskohdissa, esimerkiksi ruuassa.

Think Pink -kirjassa Tricia Guild kertoo, miten väreillä voidaan tilassa vaikuttaa ihmisen mielialaan. Guild analysoi, miksi jokin väri tekee olon iloiseksi ja toinen väri laittaa mietiskelemään. Värien olemuksen ymmärtämisen myötä sisustuksella voidaan luoda huoneesta tila, jonka vaikutus ihmiseen on halutun kaltainen. Viileät sävyt luovat huoneeseen tyystin erilaisen tunnelman kuin lämpimät sävyt. Vihreä, sininen, lila ja turkoosi rauhoittavat ja luovat varjoisan tunnelman. Keltainen, oranssi ja punainen lämmittävät ja sinkoavat energiaa ympärilleen. Guildin mielestä jokaisen pitää kuitenkin valita värinsä itse, sillä suhtautuminen väreihin on aina tunnepohjaista.

Tricia Guildin sisustusajattelu lähtee liikkeelle luonnonmukaisuudesta sekä yksilön persoonallisuudesta. Guildin sisustusten väripaletti on peräisin ympäröivästä elinpiiristä ja luonnosta. Hän valokuvaa ympäristöään ja ammentaa siitä vivahteita Designers Guildin tuotteisiin. Olennaista hänen suunnittelulleen on yksinkertaisuus ja ihmisläheisyys. Tricia Guildin sisustussuunnitelmissa kalustus on karsittu minimiin ja vain kaikkein välttämättömin on otettu käyttöön. Silti Guildin sisustuksissa on runsautta. Materiaaleilla, väreillä ja pinnoilla luodaan askeettisistakin tiloista kauniita ja viihtyisiä. Värin ja materiaalin yhdistely on tärkeää. Sama väri kahdessa eri materiaalissa saa tyystin erilaisen luonteen. Näillä elementeillä Tricia Guild luo sisustuksiin suuren määrän erilaisia nyansseja.

Guildia vetävät puoleensa värien äärirajat, eli värit joista ei oikein osaa sanoa, kumpaa ne ovat - enemmän sinistä vai vihreää, enemmän vihreää vai keltaista, enemmän sinistä vai punaista. Guild nimeää kirjassa Kuumaa valkoista mieliväreikseen savenharmaan, tumman viinirypäleenpurppuran, laventelin, chartreusenkeltaisen ja akvan. Tricia Guildille läheisiä, herkkiä malvan, ruiskukan, laventelin, kyyhkynharmaan, akvamariinin, vedenvihreän ja turkoosin sävyjä löytyykin runsaasti Designers Guildin maaleista, tapeteista, huonekalu- ja verhokankaista sekä muista sisustustavaroista. Uusimpien Designers Guildin sisustustuotteiden väriskaala koostuu kuitenkin voimakkaammista ja räväkämmistä väreistä, kuten pinkin, turkoosin ja keltaisen kirkkaista sävyistä.


Tricia Guild ei pyri sisustusajattelullaan määräilemään tai ohjailemaan ketään. Hänen neuvonsa koskevat enimmäkseen värien yhdistelyä: miten saada sisustuksesta tasapainoinen ja tunnelmaltaan halutunlainen. Guild opastaa, miten värit ja niiden lukuisat sävyt vaikuttavat toisiinsa, miten jokin väri sammuttaa toisen tai vastaavasti sytyttää toisen.

Kuumaa valkoista -kirjassa Guild käy läpi erilaisia värimaailmoja sisustuksissa. Esimerkiksi käytettäessä vaaleaa väriskaalaa, erilaiset muodot, pinnat, kuviot ja materiaalit nousevat voimakkaasti esiin. Silkki-, pellava-, puuvilla- ja villakankaiden pintarakenteet korostuvat, ja kun vierekkäin asetetaan monia erilaisia valkoisia materiaaleja, valkoinen ei enää yllättäen näytäkään valkoiselta. Siinä herää henkiin lukuisia sävyjä ja vivahteita, joita päivän mittaan vaihtuva valo sävyttää milloin vaaleanpunaiseen, keltaiseen tai siniharmaaseen päin, milloin kermaan, lilaan tai vihertävään päin. Valkoisessa sisutuksessa myös muut pinnat muuttuvat väreiksi: esimerkiksi puinen lattia ja puiset huonekalut, metallinen sängynpääty tai vaaleanharmaa lattiakiveys, pellavan väriset tekstiilit tai nahkainen nojatuoli alkavat edustaa värejä. Pienillä määrillä kuvioituja kankaita ja muutamia vaaleita värejä, kuten vedenvihreää ja siniharmaata, saadaan valkoisesta sisustuksesta hyvin pehmeä ja suorastaan värikäs vaikutelma.

Guild käsittelee Kuumaa valkoista -kirjassa myös muita värejä. Hänen mukaansa maavärit ovat voimakkaimmillaan valkoisen rinnalla. Maavärien luonnetta, lämpimyyttä ja viileyttä, muunnellaan muilla väreillä. Valkoisen ja viileiden sävyjen rinnalla maavärit hehkuvat ja lämmittävät, lämpimien punaisten ja keltaisten rinnalla ne viilenevät ja latistuvat. Viileiden sinisten kanssa yhteen sopivat hyvin vaaleat luonnonsävyt, kivenharmaa, tuohi ja naru. Sininen väri on olemukseltaan laajeneva muistuttaen merta ja taivasta. Sen vuoksi sinisen rauhalliset ja viileät sävyt sopivatkin hyvin makuuhuoneisiin, olo- ja työhuoneisiin. Sininen on myös hyvä tausta pinkille ja punaisen eri sävyille. Punainen on itsessään hyvin intensiivinen, kiihottava ja energinen väri, jota pitää sisustuksessa annostella. Liika punaisuus on painostavaa. Vihreä sen sijaan elvyttää ja rauhoittaa suurinakin määrinä. Vihreä ja keltainen tarvitsevat kuitenkin parikseen paljon tasapainottavaa valkoista hengittääkseen. Vastavärit vihreä ja punainen sopivat hyvin yhteen luonnon omana yhdistelmänä.

Kaikkien värien käytössä täytyy Guildin ohjeiden mukaan kuitenkin noudattaa kurinalaisuutta. Jos sisustuksessa on liikaa yhtä väriä, siitä tulee liian täysi ja tunkkainen. Kuumien ja viileiden sävyjen yhdistely on suositeltavaa, sillä niistä syntyy kontrasteja, jotka tuovat sisustukseen mielenkiintoa. Oma tunne sekä sisustuksen tasapainoinen tunnelma ovat kokonaisuuden kannalta tärkeimpiä tekijöitä.

Guildin suunnittelun keskeinen osatekijä on ympäristöystävällisyys. Guild käyttää työssään enimmäkseen luonnonmateriaaleja ja vesipohjaisia maaleja öljypohjaisten sijasta. Hän välttää sisustussuunnitelmissaan suuria kustannuksia ja kannustaa suunnittelussa kotikonsteihin ja intuitiiviseen, rentoon yhdistelyyn. Sohvan voi verhoilla uusiksi vain peittämällä sen erivärisellä peitteellä ja tuolien ilmettä voi muuttaa edullisesti irtopäällisillä. Esineiden ja huonekalujen yhteensopivuus ei ole tärkeää, vaan se, miten erilaisia tavaroita, sisustuselementtejä ja värejä yhdistellään. Guild puhuu aidon kauneuden ja yksinkertaisuuden puolesta. Vanhoja tavaroita ei heitetä pois, vaan ne otetaan mukaan sisustukseen uudella tavalla yhdistellen. Ekologisuus kuuluukin koko Designers Guildin imagoon tärkeänä osana. Yritys ei esimerkiksi käytä sademetsien puulajeja huonekaluissaan, vaan suosii kotimaista puutavaraa.

Teksti: Hanna Helimaa
Lähteet: Tricia Guildin värikäs maailma (1997) ja Kuumaa valkoista (2000)
Kuvat: Designers Guild

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja