TPS:n sisällä roihusi ruma tulipalo, päävalmentaja sai potkut – Tommi Miettinen, 47, hyppäsi kuohuttavan tilanteen keskelle

TPS:n kapteeni Juhani Jasu seuran värikkäistä käänteistä: "Ei ole tällä hetkellä minkäänlaista turbulenssia!" 3:19
Video: TPS:n kapteeni Juhani Jasu seuran värikkäistä käänteistä: "Ei ole tällä hetkellä minkäänlaista turbulenssia!"

Viime talven aikana Turusta kuului kummia. Seuran sisäinen valtataistelu oli kuumentunut siihen pisteeseen asti, että höyry alkoi nousta ulos kattilasta. Kevät päättyi heti alkuunsa, mikä johti päävalmentaja Jussi Ahokkaan potkuihin. TPS:n uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin Tommi Miettinen, joka löysi itsensä kuohuttavan tilanteen keskeltä.

TPS ja sisäinen turbulenssi. Mistä on oikein kyse?

Koko aiheen juuret ulottuvat TPS:n nykyiseen seurajohtoon, missä ylintä valtaa pitää Erkka Westerlundin johtama esikunta. 

Erityisesti tikunnokassa on ollut seuran urheilujohtaja Rauli Urama, joka aiheutti parranpärinää viime talven ”baariepisodissa”. TPS hyllytti tuolloin viisi liigajoukkueen pelaajaa kostean illanvieton jälkeen. Osa TPS:n pelaajista ei pitänyt lainkaan siitä, miten Urama ja seuran johto toimivat tapauksen yhteydessä.

Pahimmat hiertymät syntyivät kuitenkin siitä, miten TPS:n johtohenkilöt puuttuivat joukkueen pieniinkin sisäisiin asioihin. 

Valtataistelu näkyi myös valmennuksessa, kun TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas ja hänen apuvalmentajansa Kari Kalto olivat yhdessä, kun taas maalivahtivalmentaja Ari Moisanen ja apuvalmentaja Sami Salo olivat toisessa leirissä.

TPS:n sisältä kantautui paljon kertovia viestejä. Pelaajien ja seurajohdon välit olivat pahasti tulehtuneet. 

Turkulaisten kevät päättyi ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. TPS putosi säälipleijareissa Ässille. Sen jälkeen joukkueen päävalmentaja Jussi Ahokas sai potkut.

Tilalle asteli Tommi Miettinen, jonka KalPa-sopimus päättyi Pelicansille hävityn puolivälieräsarjan jälkeen.

Miettinen, 47, hyppäsi kovaan paikkaan.

”Olen saanut äärettömän hyvää tukea”

TPS:n sisäisiä ristiriitoja käsiteltiin julkisuudessa asti. Lisäkäänteitä syntyi muun muassa siitä, kun seuran valovoimainen timantti, 17-vuotias huippulupaus Aron Kiviharju vaihtoi yhtäkkiä Helsingin IFK:n riveihin.

TPS:n uusi päävalmentaja Tommi Miettinen varoo sanojaan, kun hän kommentoi viime kevään tapahtumia ja seuraan tuloaan.

– En halua ottaa vanhoihin asioihin kantaa, kun ne eivät tietyllä tavalla kuulu minulle. Keskityn niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. On selvää, että meidän pitää tehdä yhdessä töitä ja auttaa toinen toisiamme. Kun hyppäsin tähän hommaan, iso prioriteetti oli se, että on etuoikeus olla osa Turun Palloseuraa. Tuo pitää näkyä meissä kaikissa, jotka ovat osa tätä projektia, Miettinen sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kuinka pitkään jouduit harkitsemaan, kun puit sitä, että otatko TPS-pestin vastaan?

– Totta kai, ihan sama minne menee töihin, niin pitää tietää paikan historia ja taustat. Siihen peilaten voin sanoa, että olen saanut äärettömän hyvää tukea. Ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, että mitä teemme. Seurassa on valtavasti osaamista ja taustalla on iso organisaatio, jossa tehdään vahvaa yhteistyötä. Olen enemmän kuin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen, Miettinen vakuuttelee. 

Miettinen tuntee TPS:n seurakulttuurin jo pelaajavuosiltaan, kun hän edusti mustavalkopaitoja neljän kauden ajan (1995–99). Hän juhli tuolloin kertaalleen Suomen mestaruutta.

TPS on napsinut harjoituskauden aikana voittoja muun muassa Lukosta, HPK:sta ja JYPistä. 

– Kaikki on lähtenyt hyvin positiivisella tavalla liikenteeseen. Olemme luoneet ymmärrystä koko seuraan siitä, että mitä olemme tekemässä ja mitä jahtaamme. Kaikki ovat olleet hyvin valmiita tuohon. Tuntuu siltä, että tilausta on olemassa sille, mitä teemme, Miettinen kuvailee.

Leveyttä uupuu

Miettinen hyppäsi ikään kuin liikkuvan junan matkaan. Hän ei ehtinyt paljoa vaikuttaa TPS:n tämän kauden joukkueen rakentamiseen.

– Pääsin loppumetreillä mukaan. Saimme vielä täsmäiskuina sellaisia pelaajia, mitä haimme. Meillä on hyvä kärki, mutta se, mitä kaipaamme ja mistä olen avoimesti puhunut, on leveys. Varsinkin hyökkäyspään osalta. Kaikilla joukkueilla on haasteita ja tuo on meidän haasteemme, Miettinen perkaa rehellisesti.

TPS:n kärkiosastolta löytyy Liigassa marinoituneita pelaajia kuten hyökkääjät Markus Nurmi ja Petrus Palmu sekä ruotsalaispuolustaja Emil Johansson. Omaa osaamistaan tuovat myös muun muassa Jokereista tuttu tanskalaispuolustaja Oliver Lauridsen, Ruotsissa pitkään tasaisen vahvaa jälkeä nakuttanut keskushyökkääjä Linus Fröberg sekä Pohjois-Amerikasta Suomeen palaavat Aarne Talvitie (hyökkääjä) ja Filip Lindberg (maalivahti).

Juttu jatkuu kuvan alla.

– Tavoittelemme sitä, että pystyisimme pelaamaan neljällä ketjulla tunnistettavaa jääkiekkoa niin, ettei ole väliä, mitä selässä lukee tai että kuka hyppää jäälle. Tuo on haaste tällä hetkellä. Suoritustaso vaihtelee liikaa. Tuohon tarvitaan aikaa, että saamme kaiken vahvasti rullaamaan, Miettinen sanoo.

Mitä TPS:stä näkyy silloin, kun olette pelillisesti aivan ytimessä?

– Haluamme olla määräävä joukkue. Omat joukkueeni ovat tulleet tunnetuksi siitä, että luistelu on vahvasti läsnä, hyökkäämme viidellä ja puolustamme läheltä. On selvää, että lähdemme ikään kuin takamatkalta liikkeelle, jos vertaa vaikka joihinkin seuroihin, missä prosessit ovat jo lähtökohtaisesti paljon pidemmällä. Vaaditaan äärimmäistä sitoutumista, jotta pystymme olemaan päivä päivältä parempia ja jotta pystymme kilpailemaan ihan loppumetreillä parhaita vastaan. Tuo vaatii kehittymistä meiltä kaikilta, Miettinen linjaa.

TPS avaa oman liigakautensa ensi keskiviikkona Jyväskylässä, missä vastaan asettuu JYP. 

Lue myös:

    Uusimmat