Miksi TPS:n taloudenpito on pahasti retuperällä? Näin jättitappioista ilmoittaneen seuran pomo vastaa

SM-liigaseura TPS kertoi perjantaina tehneensä 2,9 miljoonan jättitappiot ja aloittavansa tehostamisohjelman talouden tasapainottamiseksi. Toimitusjohtaja Aki Holma avasi MTV Urheilulle, mistä vuosittaiset tappiot oikein johtuvat.

TPS teki tilikaudella 2022-23 suuret 2,9 miljoonan euron tappiot. TPS:n toiminta on ollut tappiollista jo useamman kauden ajan. Nyt asiaan haetaan muutosta tehostamisohjelman avulla, jonka jälkeen seuran on määrä toimia täysin omavaraisesti.

TPS:n toimitusjohtaja Aki Holma, mitä tehostamisilla käytännössä tarkoitetaan?

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koska meillä on suurseuran menot ja keskisuuren tulot, niin emme odota, että liikevaihto kasvaa, vaan katsotaan jokainen toiminto koko organisaatiosta, ei pelkästään urheilusta, sen kokoiseksi. Pitää löytää keinoja tehostaa tai pitää löytää keinoja säästää.

Ovatko säästökohteet jo selvillä?

– Meillä on kokonaisuus selvillä. En pysty tässä kohtaa ”pinpointtaamaan”, että ”tuosta lähtee ja tuosta lähtee”. Olemme joka puolelta vähän turhan leveitä. Ei tässä pääse valitsemaan. Se koskee kaikkia toimintoja.

Onko henkilöstövaikutuksista mitään arviota?

– En halua tässä kohtaa siihen mennä. Tässä on oleellista se, että meillä on mahdollista tästä alkaneestakin tilikaudesta tehdä tappiollinen. Eli meillä on tuki siihen, että saamme tehtyä pitkäjänteisen parannuksen.

Mitä olosuhteille on tehtävissä? Turkuhalli on iso rasite, ja kulurakenne on ollut pitkään raskas.

– Se onkin hyvä kysymys. Nyt en vastaa siihen, mutta meillä on sopimuksia, jotka eivät ole suotuisia. Niitä pitää yrittää neuvotella uusiksi.

Joukkue ei varmaan ole sen kalliimpi kuin muillakaan, mutta toimisto teillä on aika laaja. Urheilulliseen puoleen lasketaan varmasti mukaan myös toimisto?

– Tämä on kokonaisuus. Olet ihan oikeassa siinä. Koko organisaatio ja kaikki toiminnot katsotaan läpi. Urheiluhan ei todellakaan käsitä pelkästään liigajoukkuetta eikä pelkästään pelaajia.

Jos vertaat TPS:ää muihin liigaseuroihin, niin teidän kulunne ovat aikamoiset siihen verrattuna, millaisilla kuluilla muut pyörittävät toimintaansa. Mitkä teillä ovat ne suurimmat rasitteet, jotka aiheuttavat tämän vuodesta toiseen?

– Me olemme vähän joka osastolta leveä. Olemme liigaseurojen vertailussa kuluissa kärjessä ja tulopuolella keskikastin alapuolella. Jos olisi yksi selkeä asia, niin se olisi jo muutettu. Tässä pitää katsoa koko rakennetta. Meillä on rasittavia tekijöitä useampia.

– Jos Turku Livellä olisi enemmän tapahtumia, jos meillä olisi pienempi vuokra, pienemmät menot joka paikasta ja saisimme markkinointia tehokkaammaksi. En oikein pysty nostamaan sieltä mitään (erikseen).

Uuden keskusta-areenan suunnitelmat eivät tietenkään tähän hätään vaikuta, mutta se on varmasti pitkällä aikavälillä yksi asia, josta voisi olla apua?

– Kyllä, mutta emme laske tätä sen varaan. Tämä toiminta pitää saada joka tapauksessa tässä (hetkessä) tasapainoon. 

Omistajien rahat ovat mahdollistaneet sen, että toiminta on voinut vuosia jatkua tällä volyymillä tappioista huolimatta, mutta tiedotteestanne käy ilmi, että näin ei voi pitkään jatkua. Onko tähän olemassa tarkempi aikaraja, jolloin seuran pitäisi toimia omavaraisesti?

– Kyllä se on se kaksi vuotta. Tämä ja ensi kausi. Tästä meneillään olevasta tilikaudesta tulee vielä tappiollinen.

Lue myös:

    Uusimmat