Ilves teki hämmästyttävän ratkaisun, kevät päättyi rajuun pettymykseen – nyt Antti Pennanen jakaa mystistä tekstiä muutoksista

Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen: "Meillä on monipuolinen ja taitava ryhmä" 5:30
Video: Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen: "Meillä on monipuolinen ja taitava ryhmä"

Jääkiekon SM-liigassa Tampereen Ilves teki viime kaudella dramaattisen liikkeen, kun se vaihtoi päävalmentajaa, vaikka se oli liigan kärjessä. Jouko Myrrän tilalle asteli Antti Pennanen, jonka kanssa Ilveksellä oli vain yksi tavoite. Se ei täyttynyt. Kevät antoi Ilvekselle raadollista oppia.

Ilveksen viimesyksyinen liike ravisutti kiekkopiirejä. Historia ei tuntenut tapauksia, joissa sarjajohtajan päävalmentaja olisi saanut kenkää.

Ilves päätti reagoida, kun Liigan kevään 2019 kultavalmentaja ja Nuorten Leijonien entinen päävalmentaja Antti Pennanen vapautui tarjolle. Ilves koki, että Pennanen voisi johdattaa joukkueen menestykseen.

Muutoksen jälkeen oli selvää, että vain mestaruus kelpasi.

Koko alkuvuoden ja kevään ajan puhuttiin vain yhdestä asiasta: Tampereen unelmafinaalista. Tappara vastaan Ilves.

Sitä ei saatu.

Ilonpilaajana toimi Tommi Niemelän luotsaama Pelicans, joka järjesti jymy-yllätyksen. Vielä ennen kauden alkua moni povasi, että Pelicans jäisi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. 13. huhtikuuta jysähti, kun Pelicans kaatoi neljännen kerran Pelicansin ja eteni finaaleihin voitoin 4–2.

Ilmeet olivat vakavia Ilveksen leirissä. Kevät ei mennyt niin, kuten sen piti.

– Halusimme enemmän, mitä lopulta saimme, Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen myöntää MTV Urheilulle jälkikäteen.

– Jos miettii sitä välieräsarjaa, niin maalinedustapelaamisessa ja erikoistilannepuolella oli juttuja, joissa emme onnistuneet. Se myös iski silmään, että miten joukkue pelasi niillä hetkillä, kun tuli hankaluuksia. Silloin kun pääsimme johtoon, meitä oli vaikea voittaa. Mutta silloin kun olimme tappiolla, niin siitä henkisestä tilasta tuli paljon oppia jatkoa ajatellen. Meillä oli kaikissa välieräpeleissä vaikka kuinka paljon laukauksia. Tehokkuus ja sen puute nosti päätään. Olemme pohtineet siihen erilaisia asioita. Teimme analyysit ja olemme niiden perusteella varmasti viisaampia, Pennanen jatkaa.

Oikea suunta

Miten Ilves meinaa reagoida kevään notkahdukseen? Se on nyt iso kysymys.

– Haluamme tuoda peliin jotain uutta, olla innovatiivisia ja rohkeita, Pennanen ilmoittaa.

Mitä tällä tarkoitat?

– Jos miettii voittamista, niin maalinedustat ovat todella tärkeässä asemassa. Kiekko viettää myös paljon aikaa laitojen lähellä. Silloin korostuu se, että miten hyvin siellä pystyy pelaamaan. Erikoistilanteet ovat myös tärkeässä roolissa – yritämme löytää sinne erilaisia asioita, Pennanen jakaa sangen mystistä tekstiä muutoksista.

– En tiedä, että ovatko nuo kaikki innovaatiot aivan uusia juttuja, mutta etsimme jotain, jotta voisimme olla tehokkaampia. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pennanen mainitsee pelilliseltä puolelta rakenteet, jotka pyritään viemään vankalle pohjalle.

– Tuo oli jo viime vuonna yksi meidän vahvuuksistamme. Meitä vastaan tuli keväällä hyvin vähän ylivoimahyökkäyksiä. Hyökkäämisen ja puolustamisen jatkumo oli balanssissa. Haluamme vaalia kiekollista taitoa ja tuoda siihen omia mausteita. Toivottavasti hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa näkyy erilaisia variaatioita, joissa pakit tulevat vahvasti mukaan ja ovat aktiivisia. Ennen kaikkea tavoite on se, että Ilves pystyisi suorittamaan, oli tulos mikä tahansa. Ettei tilanne ohjaisi liikaa tekemistä, vaan tietty taso pysyisi koko ajan yllä, Pennanen perkaa. 

Pennasen omat lähtöasetelmat ovat nyt hyvin erilaiset viime kauteen verrattuna. Hän hyppäsi tuolloin kesken kaiken mukaan.

Nyt Pennanen ja hänen valmennusjohtonsa ovat saaneet hioa askelmerkkejä usean kuukauden ajan kuntoon ennen Liigan starttia.

– CHL-pelit ovat näyttäneet, että olemme menossa ihan oikeaan suuntaan, Pennanen nyökyttelee.

Suosikki jää salaisuudeksi

Jos Pennanen hakee uusia mausteita pelin puolelle, myös Ilveksen kokoonpanossa nähdään useita uusia kasvoja. Muutokset ovat merkittäviä, kun lähtijöiden joukossa ovat olleet muun muassa Petri Kontiola, Marek Langhamer, Tommi Tikka, Jyrki Jokipakka, Balazs Sebok, Aku Räty ja Eetu Tuulola.

Heidän tilalleen on hankittu SM-liigasta tuttua osaamista. Kesän aikana Ilveksen riveihin ovat saapuneet muun muassa Oula Palve, Ville Meskanen, Niklas Friman, Arttu Pelli, Juuso Könönen, Joni Jurmo sekä ulkomaalaisista Simon Stransky (Tshekki), Petr Kodytek (Tshekki), Jonas Gunnarsson (Ruotsi) ja Jeremy Gregoire (Kanada).

– Meillä on monipuolinen, luisteluvoimainen ja taitava ryhmä jalkeilla. Olemme halunneet sellaisia pelaajia, jotka ovat menossa urallaan eteenpäin. Frimanin ”Nikke” tuo meille paljon johtajuutta. Maalivahtipuolella (Marek) Langhamerin poislähtö on tietenkin iso muutos. Maalivahtiosasto näyttää kuitenkin hyvin kilpailukykyiseltä. On selvää, että meillä on tapahtunut isoja muutoksia. Se on kuitenkin luonnollista ja se kuuluu siihen, kun pelaajat menevät eteenpäin, Pennanen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pennanen puhuu maratonista, jota Ilves lähtee taivaltamaan.

– Jos miettii ihan huippupelaajia, niin he vierailevat kauden aikana maajoukkueessa ja niin edelleen. Osa saattaa pelata jopa 100 peliä. Silloin pitää jaksaa. Meidän pitää olla ammattilaisia myös jään ulkopuolella. Siihen on kiinnitetty huomiota, että miten kukin huilaa, lepää ja palautuu. Samoin mietitään henkistä puolta, että miten pystymme elämään paineiden ja odotusten keskellä.

– Kilpailu on todella kovaa ja meidän pitää pysyä siinä mukana, Pennanen sanoo isosta kuvasta.

Ken on tulevan kauden suosikki? Sen Pennanen jättää salaisuudeksi.

– Tuolla on monta erinomaista haastajaa. Tammi-helmikuussa tiedetään jo enemmän, Pennanen hymähtää.

Ilves avaa oman liigakautensa keskiviikkona, kun se kohtaa vierasottelussa Ässät. 

Lue myös:

    Uusimmat