Mikael Granlund nousi ilmiöksi – nyt SM-liigassa muhii tutun oloinen tarina: "Pyrin samaan"

Aron Kiviharju, 17, on isossa näyteikkunassa HIFK:ssa – taustalla pyörii NHL:ään liittyvä kiinnostus 6:27
Video: Aron Kiviharju, 17, on isossa näyteikkunassa HIFK:ssa – taustalla pyörii NHL:ään liittyvä kiinnostus

HIFK:n 17-vuotias puolustaja Aron Kiviharju on isojen asioiden äärellä. Sen lisäksi, että hän on yksi ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kovimmista lupauksista, hän astelee nyt seuraan, joka on Liigan suurin mestarisuosikki. Yhtälössä on tutun tuhkimotarinan piirteitä.

Kiviharju teki viime syksynä SM-liigadebyyttinsä vain 16 vuoden ikäisenä. Hän on lupaus, josta on kohistu jo pitkään.

Keväällä eteen tuli kuohuttava käänne. Kiviharju päätti jättää TPS:n. Eli kasvattajaseuransa, jonka sisäisiä ristiriitoja puitiin aina mediassa asti.

Kiviharjun mukaan siirron takana oli yksi merkittävä tekijä.

– Jos katsoo meidän puolustustamme, niin siellä on paljon kovia nimiä. Kilpailu on kuitenkin rehellistä. Jos pelaa hyvin, niin ansaitsee paikkansa kokoonpanosta. Jos ei pelaa hyvin, niin ei ansaitse. Tuo kehittää ja vie itseä eteenpäin. Sitä haluaa vielä enemmän mitata itsestään irti, jotta pääsee vain paremmin ja paremmin seitsemän pelaavan pakin joukkoon, Kiviharju miettii MTV Urheilulle.

Kiviharju on saanut varsin mukavasti luottoa HIFK:n ensimmäisissä harjoituspeleissä. Hänen vierellään on viilettänyt kokeneita puolustajia kuten Johan Motin, Ilari Melart ja Petteri Lindbohm.

– Ympäristö on hienosti pedattu kasaan. Valmentajat ja kokeneemmat pelaajat painottavat joka päivä sitä, että ole vain oma itsesi kentällä ja kentän ulkopuolella. Minun ei tarvitse miettiä virheitä tai epäonnistumisia – sen kuin vain menen ja suoritan. Ei tule turhaa stressiä, Kiviharju kiittelee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Iso piste

Miksi Kiviharju on niin mielenkiintoinen pelaaja tulevaa liigakautta ajatellen? Yksi syy on se, että hän on Suomi-kiekon tämän hetken kirkkain lupaus.

Hurjimmissa arvioissa on väläytelty jopa sitä, että Kiviharju huudettaisiin aivan kärkivuoroilla NHL:n ensi kesän varaustilaisuudessa.

– Yritän olla miettimättä noita asioita. Mitä enemmän noita pohtii, niin sitä isomman taakan kasaa hartioilleen. Jos pelaa hyvin, niin kyllä sen joku huomaa, Kiviharju viitoittaa.

Hän lähestyy aihetta hyvin kypsällä tavalla. 

– Jos jotain paineita tulee, niin pitää kääntää ne niin, että sitä on tullut tehtyä jotain oikein, kun on päässyt tuollaiseen painetilanteeseen. Yrittää kääntää sen positiiviseksi voimavaraksi.

Kypsyys näkyy vahvasti Kiviharjun ajattelu- ja lähestymistavassa. Puheiden perusteella voisi ihmetellä, että onko hän vasta 17-vuotias.

– Pitää antaa kotikasvatukselle krediittiä. Minulla on aina jalat maassa ja järki päässä. Yritän vain vetää nöyrästi eteenpäin. Hyville ihmiselle tapahtuu hyviä asioita. Olen yrittänyt olla aina hyvin nöyrä, enkä yritä herättää mitään sellaista, että joku ajattelisi minun olevan jotenkin ylimielinen heppu. Yritän olla hyvin tasa-arvoinen kaikkia kohtaan, Kiviharju ilmoittaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

2011

Nuori huippulupaus, joka saapuu Stadin kirkkaisiin valoihin. Ja piakkoin tapahtuu jotain merkittävää. 

Niin... eikös tämä tapahtunut muutama vuosi takaperin? Tarkalleen hieman yli kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin nuori Mikael Granlund saapui kohun saattelemana HIFK:hon. Keväällä 2011 hän kirjoitti tuhkimotarinaa.

Superlupaus, joka johdattaa HIFK:n pitkän tauon jälkeen Suomen mestariksi. Sen jälkeen MM-kisoihin, mistä mukaan tarttui kultaa. 

HIFK oli tuolloin Liigan suuri mestarisuosikki. Aivan kuten se on nyt – uuteen kauteen lähdettäessä.

Kiviharjun ja Granlundin tarinoissa on tiettyjä samankaltaisuuksia.

– ”Mikke” oli ihan huikea täällä. Pyrin samaan. Olemme kaikki täällä samasta syystä. Yritämme voittaa ja yritämme olla Suomen mestareita kevään päätteeksi. Sitä varten painetaan duunia joka päivä, Kiviharju nyökyttelee.

Vertauskuva tuo Kiviharjulle hymyn huulille.

– Toivottavasti tästä tulee samanlainen tuhkimotarina, mitä Mikellä oli täällä, Kiviharju virnistää. 

SM-liigan uusi kausi starttaa 12. syyskuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Lue myös:

    Uusimmat