Toyotalle kaksoisvoitto! Sébastien Ogier voitti Safari-rallin, japanilaiskuski jysäytti jättiyllätyksen

Safari-ralli päättyi Toyotan voitonjuhliin. Sébastien Ogier otti kauden neljännen voittonsa ja vankisti näin asemaansa MM-sarjan kärjessä. Takamoto Katsuta varmisti Toyotalle kauden neljännen kaksoisvoiton ja nousi ensimmäisen kerran urallaan MM-rallin palkintokorokkeelle.

Ogier putosi perjantaina jo seitsemänneksi, yli kahden minuutin päähän kärjestä, kun hänen autostaan hajosi isunvaimennin rallin kolmannella erikoiskokeella. 7-kertainen maailmanmestari nousi kuitenkin sija sijalta kohti kärkeaä ja lunasti ykköspaikan itselleen kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella.

– Tämä on ollut uskomaton kokemus. Saamamme tuki on ollut uskomatonta. Siirtymätaipaleilla on ollut valtava määrä ihmisiä kannustamassa. Tämä on kaunis maa. Tämä on hieno voitto. Perjantain ongelmien jälkeen viikonloppu oli todella hyvä, ja auto oli mahtava. Takamoto teki upeaa työtä. Haluan onnitella häntä. Ei ollut helppo saada häntä kiinni. Hieno tulos tallille, Ogier hehkui.

– Tämän kilpailun historiasta on paljon tarinoita. Nykyään kilpailu on vähän lyhyempi, mutta haaste on silti kova. Nautimme tästä.

Tasaista kautta ajava Katsuta suoritti Keniassa kypsästi, varmasti ja virheetömästi. Hän nousi rallin kärkeen neljänneksi viimeisellä ek:lla, kun kisaa pitkään johtanut Hyundain Thierry Neuville joutui keskeyttämään päätöspäivän ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen, mutta Katsuta menetti kärkisijan Ogierille heti seuraavalla pätkällä.

– Tuntuu todella hyvältä. On ollut pitkä viikonloppu. Kaikilla on ollut ongelmia, mutta selvisimme ja olemme tässä. Kiitos tallille, Katsuta hymyili. 

Ogierin ja Katsutan ero maalissa oli lopulta 21,8 sekuntia ranskalaisen hyväksi, kun Katsuta ajoi päätöspätkän varmistellen.

Koska Katsuta ei kerää Toyotalle valmistajien MM-pisteitä, kolmanneksi sijoittunut Ott Tänak pelasti Hyundaille 18 pistettä, mutta lopputulos on valtava pettymys niin virolaiselle itselleen kuin hänen tallilleen. Tänak hävisi Ogierille reilun minuutin, ja hän oli nopein rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella.

Safari-ralli oli kolmas kisa peräjälkeen, kun Hyundai menetti kärkisijan jousituksen hajoamiseen.

Perjantaina hiekkaan juuttunut ja kisaan ralli 2 -säännöllä lauantaina palannut Toyotan Kalle Rovanperä oli kuudes. Rovanperä kuittasi Power Stagelta neljä lisäpistettä oltuaan Tänakin jälkeen toiseksi nopein.

– Vaikea viikonloppu. En halunnut viettää juhannusta näin. Kova työ koko tallilta, Rovanperä summasi silmin nähden pettyneenä.

Ogier kasvatti MM-johtonsa 34 pisteeseen toisena olevaan tallikaveri Elfyn Evansiin nähden. Walesilainen jäi Keniassa kymmenenneksi keskeytettyään heti kolmannella ek:lla.

Valmistajissa Toyota pudotti Hyundain 59 pisteen päähän.

MM-rallikausi jatkuu Virossa 15.–18. heinäkuuta.

Safari-rallin tulokset

sija:kuljettaja:talli:aika/ero:
1.Sébastien OgierToyota3.18:11,3
2.Takamoto KatsutaToyota+21,8
3.Ott TänakHyundai+1:09,5
4.Adrien FourmauxM-Sport+1:44,7
5.Gus GreensmithM-Sport+1:54,6
6.Kalle RovanperäToyota+10:53,4

Kuljettajien MM-pisteet:

sija:kuljettaja:talli:pistettä:
1.Sébastien OgierToyota133
2.Elfyn EvansToyota99
3.Thierry NeuvilleHyundai77
4.Ott TänakHyundai69
5.Takamoto KatsutaToyota66
6.Kalle RovanperäToyota56
7.Adrien FourmauxM-Sport32
8.Gus GreensmithM-Sport32
9.Dani SordoHyundai31
10.Craig BreenHyundai24

Valmistajien MM-pisteet:

sija:talli:pistettä:
1.Toyota273
2.Hyundai214
3.M-Sport109
4.2C Competition (Hyundai 2-talli)28

Lue myös:

    Uusimmat