Törsäys kuriin! Opi hallitsemaan tuhlailuasi

Kesän alennusmyynnit ovat törsäyksen kulta-aikaa. Varmista kuitenkin, ettei mopo lähde käsistä!

Törsäämisellä on kielteinen kaiku, mutta tuhlaaminen kuuluu elämiseen siinä missä säästäminenkin. Tuhlailu onkin täysin sallittua, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Näin onnistut törsäämään maltilla:

Totut vallitseviin olosuhteisiin

Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että kun ihminen saavuttaa tietyn tulotason, onnellisuus ei enää lisäänny rahan myötä. Uudet tavarat eivät siis lisää onnellisuuttasi – ainakaan pitkällä aikavälillä.

Törsäys innostaa

Vaikka tuhlaamisesta tuleekin hetkellinen hyvän olon purskahdus, kannattaa muistaa edellinen kohta. Totut uusiin olosuhteisiin ja pian onnellisuustasosi on taas samalla viivalla kuin ennen ostoksia. Tämän jälkeen tarvitset taas uuden törsäysreissun, jotta saisit hetkellisen onnellisuuspiikin.

Tuhlaa vähän, mutta useasti

Kun ottaa yllä olevan huomioon, voi päätellä, että paremman vastineen rahalle saa, kun kuluttaa kerralla pieniä määriä rahaa. Kokeile jakaa kuluttamasi rahamäärä pidemmälle aikavälille. Saatat huomata, että pienet useasti toistuvat ostokset tekevät sinut onnellisemmaksi kuin yksi suuri ostos.

Törsäys vai järjetön kuluttaminen?

Onko tosiaan järkevää ostaa päivittäinen take away -kahvi, kun voisit tehdä kotona makoisaa kahvia ja juoda sen termosmukista? Kaikkia tuhlailutapoja ei voi laittaa iloisen törsäämisen piikkiin. Joskus kyseessä on älytön tapa, jota toistamme sen kummemmin ajattelematta.

Take away -kahvikin voi olla perusteltavissa, jos se saa aamusi alkamaan kerta toisensa jälkeen parhaalla mahdollisella tavalla. Tärkeintä on, että todella mietit kulutustottumuksiasi ennen kuin hölläät kukkaron nyörejä.

Onnistunut törsäys

Muista ainakin nämä vinkit, kun tekee mieli tuhlata:

- Älä koskaan tuhlaa yli varojesi.

- Itsensä hemmottelu ei aina vaadi pankkikortin vingutusta. Pysähdy ihailemaan kauniita kukkia tien varressa tai sulje silmäsi ja tunne auringon lämpö ihollasi.

- Tuhlaa toisiin. Ihmiset, jotka käyttävät rahojaan muiden ilahduttamiseen ovat onnellisempia kuin ne, jotka ilahduttavat vain itseään.

Lähde: Learnvest

Lue myös:

    Uusimmat