Vuoden 2013 HelsinkiMenun ravintolat on nyt valittu, ja kortteliravintola KuuKuu Töölöstä hurmasi tämänvuotisen raadin raikkaalla otteellaan. KuuKuun vanavedessä huippulaatuisen HelsinkiMenun tarjosivat ravintolat Nokka ja Suomenlinnan Panimo, jotka jakavat toisen sijan. Samaan kategoriaan ylsi lentokentällä toimiva Fly Inn Restaurant & Deli.
Makujen Suomi -ravintolat tuovat kaupunki- ja maakuntamenuissaan maisteltavaksi suomalaisen ruokakulttuurin kirjon ja monipuoliset suomalaiset raaka-aineet, jotka valitaan vuodenaikoja ja paikallisuutta korostaen. Helsingin monipuolisessa ravintolatarjonnassa skandinaavisuus ja suomalaisten raaka-aineiden koko kirjo ovat vahvasti esillä. Klassikoiksi kehittyneissä HelsinkiMenuissa on tarjolla muun muassa tuhansien järvien kaloja, metsien marjoja, sieniä ja riistaa sekä maaseudun pienten yritysten persoonallisia tuotteita. HelsinkiMenut kokoavat koko Suomen ruokakulttuurin piirteet yhteen kaupunkiin.
Ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka ja ruokabloggari, edelliseltä kaudeltu tuttu Top Chef -tuomari Mikko Kosonen painottavat vuoden 2013 voittajamenun valinnassa kokonaisuutta: kympin arvoinen ruoka kaipaa tuekseen paneutuvaa palvelua, mielenkiintoisia juomasuosituksia ja sydämellistä otetta.
KuuKuussa jokainen annos hurmasi ja sesongin raaka-aineet suoraan tuottajilta olivat erinomaisesti esillä.
– Pientuottajien parhaat maut pääsivät keittiömestari Pauli Novitskyn menussa hienosti esiin. Yhteistyö paikallisen puutarhurin ja lukuisten pienten tavarantoimittajien kanssa innoitti keittiömestarin luomaan pikkutarkasti suunnitellun kokonaisuuden, joka yllätti kortteliravintolassa, mutta sopi sen henkeen loistavasti, Nelimarkka ja Kosonen luonnehtivat.
Lämpöä ruokailuelämykseen toi se, että keittiömestari tarjoili osan annoksista, jolloin tarjoutui luonteva tilaisuus keskustella raaka-aineista ja valmistustavoista. Detaljien määrä oli iso suhteutettuna korttelikapakan imagoon. Myös viineihin on satsattu ja ne keskustelevat pientuottajien raaka-aineiden kanssa.
– Jo leipätarjoilu hurmasi: talon voita maustoi ruskistettu voi. Alkupalassa säväytti friteerattu muikunranka, pääruoka-annoksen viimeisteli lakka ja aterian kruunasi mustikkamaito. Huh huh, Kosonen maistelee voitokasta elämystä.
Raadin toiveena on, että KuuKuun keittiö jatkaa keittiömestarin vaihtumisesta huolimatta kotimaisten raaka-aineiden esiin nostamista ja niiden kekseliästä tarjoilua. Lupaa hyvää, että uuden keittiömestarin Christian Sippelin tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat pääkaupunkiseudun tuottajat ja yhteyskalastajat eri puolilla Suomea.
13 ravintolaa – neljän kärki erottui
Kierroksella, jolla painottui vuoden 2013 teeman mukaisesti pientuottajayhteistyö, myös kolme muuta HelsinkiMenua erottui selvästi joukosta. Tuomariston mukaan yllättäjäksi voisi luonnehtia Fly Inn Restaurant & Deliä, jonka menun oli suunnitellut Michael Björklund. Aitoja Ahvenanmaan makuja kelpasi nauttia hälyisen lentokentän rauhaisassa ravintolassa.
– Raaka-aineet olivat Ahvenanmaan parhaita ja maut erityisen sesonginmukaisia. Micke Björklundin nimi menun yhteydessä kertoi, että ollaan tosissaan asialla, Kosonen sanoo.
Katajanokan kiintotähti Nokka tarjoaa määrällisesti eniten HelsinkiMenua. Paikkakuntien mukaan etenevä menu oli toimiva.
– Nokassa raaka-aineet ovat todella huolella valikoituja, ja moni syö ensi kertaa elämyksellisiä kotimaisia raaka-aineita kuten kylmäsavustettua hauenmätiä, Nelimarkka toteaa.
Myös Suomenlinnan Panimo loihti ravintolan konseptiin todella hyvin istuvan menun, jossa oluet loistivat sekä lasissa että lautasella.
– Tästä voisivat muut ottaa mallia: paikalliset oluet ovat parhaita kumppaneita monille suomalaisen keittiön erikoisuuksille kuten blinien tapaan tarjotuille perunarieskoille. Suomenlinnassakin keittiömestarin läsnäolo syvensi elämystä – saimme tietää muun muassa, että sesongin edetessä peura on itseammuttua, Nelimarkka kuvailee.
Ei pelkkä turistimenu
Yhteensä 13 HelsinkiMenu-ravintolan kierroksella oli aikaa pohtia HelsinkiMenun identiteettiä. HelsinkiMenua oli tarjolla Casino Helsinki Fennia Salongissa, Fly Inn Restaurant Delissä, Hotel Arthurissa, sekä ravintoloissa Baker's, Havis, Graniittilinna, Kuu, KuuKuu, Lasipalatsi, Nokka, Seurasaari, Sundmans Krog ja Suomenlinnan Panimo.
– Eihän HelsinkiMenu pääse liukumaan turistimenuksi sanan huonossa merkityksessä? Kenelle se on oikeastaan tehty? Oma mielikuvani HelsinkiMenusta oli etukäteen, että se on turisteille. Monissa ravintoloissa oli kuitenkin niin hyviä juttuja, että on sääli, jos ne jäävät ennakkoluulojen takia kokematta helsinkiläisiltä, Kosonen sanoo.
Alan kiivastahtiset muutokset ovat haaste HelsinkiMenun tekijöille.
– Ravintolan tärkeimpiä tehtäviä on tasalaatuisuus, pystytäänkö siihen? Maistajina emme voi tietää, olemmeko saaneet poikkeuksellisen hyvän tai mahdollisesti historian huonoimman version menusta. Asiakkaalle se oma kerta on ainutlaatuinen, ja ravintola on valitettavasti sen tasoinen millainen se on huonoimmillaan, Kosonen tykittää.
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
18:23
Israel kertoo, miksi se tuhosi tärkeän avustustien – MTV seuraa
-
18:21
MTV seuraa: HIFK ja Kärpät SM-liigan herkkupalassa, Jukurit-kapteenilta karu paljastus
-
18:11
Kaikkonen ihmettelee: Miksi pääministeri Orpo ei kertonut Essayahin eriävästä mielipiteestä?
-
18:08
Junaliikenteessä ongelmia: Perumisia ja pitkiä myöhästymisiä
-
18:08
Ex-uutisankkuri Pirjo Nuotio ei ole nähnyt Keijo Leppästä koskaan niin liikuttuneessa tilassa kuin viimeisen uutislähetyksen jälkeen
-
18:07
Työntekijä kuoli jäätyään 30 metrin korkeudelta pudonneiden teräsputkien alle – työnjohtajille sakkoja useista syistä
-
18:00
Poliisi ottanut Lahden ampujaksi epäillyn kiinni, ilmoitus laukauksista parvekkeelta
-
18:00
Sana "lapsiporno" toistui ja toistui: Valkeakosken murhaajan järkyttävä Google-hakuhistoria ei sovi herkille
-
17:49
Jari-Matti Latvala teki paljastuksen Kalle Rovanperän sopimuksesta: "Emme voi pakottaa häntä"
-
17:40
Heikki ja Marita Paasosen toinen lapsi syntyi: "Saapui pikavauhtia"
-
17:33
Kommentti: Hallitus löysi laastareita, mutta haava ikuisuuskonfliktista märkii yhä
-
17:19
Voiko Elokapinan lakkauttaa kuin väkivaltaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen? Asiantuntijoilta tyrmäys: "Pitää sen verran toleranssia olla"
-
17:08
Essayah MTV:lle: Jätin eriävän mielipiteen tp-utvassa – pääministeri ja presidentti vakuuttivat linjan yhtenäisyyttä
-
17:03
Mestarit areenalla -kiertue vei lähes kaiken Pepe Willbergin yleisön: "En nähnyt tietä, joka olisi vienyt tulevaisuuteen"
-
17:02
Turvotusta, kipua tai ummetusta? Tutusta lääkkeestä voi olla apua ärtyvän suolen oireyhtymään
-
16:46
SDP, vihreät ja vasemmistoliitto esittävät epäluottamusta ministeri Taviolle
-
16:43
Yle-veroa aiotaan laskea – mutta ei paljon
-
16:29
Lähteet: Esapekka Lappi kokee karun kohtalon
-
16:28
Onko sinulla lahjakortti Plantageniin? Se on nyt arvoton
-
16:06
Kilvetön kaahari vaaransi lukuisia ohikulkijoita paettuaan Tuusulasta Järvenpäähän – jäi kiinni nurmialueella
-
Lataa lisää