Top Chef -tuomari vuoden HelsinkiMenusta: Huh huh!

Vuoden 2013 HelsinkiMenun ravintolat on nyt valittu, ja kortteliravintola KuuKuu Töölöstä hurmasi tämänvuotisen raadin raikkaalla otteellaan. KuuKuun vanavedessä huippulaatuisen HelsinkiMenun tarjosivat ravintolat Nokka ja Suomenlinnan Panimo, jotka jakavat toisen sijan. Samaan kategoriaan ylsi lentokentällä toimiva Fly Inn Restaurant & Deli.

Makujen Suomi -ravintolat tuovat kaupunki- ja maakuntamenuissaan maisteltavaksi suomalaisen ruokakulttuurin kirjon ja monipuoliset suomalaiset raaka-aineet, jotka valitaan vuodenaikoja ja paikallisuutta korostaen. Helsingin monipuolisessa ravintolatarjonnassa skandinaavisuus ja suomalaisten raaka-aineiden koko kirjo ovat vahvasti esillä. Klassikoiksi kehittyneissä HelsinkiMenuissa on tarjolla muun muassa tuhansien järvien kaloja, metsien marjoja, sieniä ja riistaa sekä maaseudun pienten yritysten persoonallisia tuotteita. HelsinkiMenut kokoavat koko Suomen ruokakulttuurin piirteet yhteen kaupunkiin.

Ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka ja ruokabloggari, edelliseltä kaudeltu tuttu Top Chef -tuomari Mikko Kosonen painottavat vuoden 2013 voittajamenun valinnassa kokonaisuutta: kympin arvoinen ruoka kaipaa tuekseen paneutuvaa palvelua, mielenkiintoisia juomasuosituksia ja sydämellistä otetta.

KuuKuussa jokainen annos hurmasi ja sesongin raaka-aineet suoraan tuottajilta olivat erinomaisesti esillä.

– Pientuottajien parhaat maut pääsivät keittiömestari Pauli Novitskyn menussa hienosti esiin. Yhteistyö paikallisen puutarhurin ja lukuisten pienten tavarantoimittajien kanssa innoitti keittiömestarin luomaan pikkutarkasti suunnitellun kokonaisuuden, joka yllätti kortteliravintolassa, mutta sopi sen henkeen loistavasti, Nelimarkka ja Kosonen luonnehtivat.

Lämpöä ruokailuelämykseen toi se, että keittiömestari tarjoili osan annoksista, jolloin tarjoutui luonteva tilaisuus keskustella raaka-aineista ja valmistustavoista. Detaljien määrä oli iso suhteutettuna korttelikapakan imagoon. Myös viineihin on satsattu ja ne keskustelevat pientuottajien raaka-aineiden kanssa.

– Jo leipätarjoilu hurmasi: talon voita maustoi ruskistettu voi. Alkupalassa säväytti friteerattu muikunranka, pääruoka-annoksen viimeisteli lakka ja aterian kruunasi mustikkamaito. Huh huh, Kosonen maistelee voitokasta elämystä.

Raadin toiveena on, että KuuKuun keittiö jatkaa keittiömestarin vaihtumisesta huolimatta kotimaisten raaka-aineiden esiin nostamista ja niiden kekseliästä tarjoilua. Lupaa hyvää, että uuden keittiömestarin Christian Sippelin tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat pääkaupunkiseudun tuottajat ja yhteyskalastajat eri puolilla Suomea.

13 ravintolaa – neljän kärki erottui

Kierroksella, jolla painottui vuoden 2013 teeman mukaisesti pientuottajayhteistyö, myös kolme muuta HelsinkiMenua erottui selvästi joukosta. Tuomariston mukaan yllättäjäksi voisi luonnehtia Fly Inn Restaurant & Deliä, jonka menun oli suunnitellut Michael Björklund. Aitoja Ahvenanmaan makuja kelpasi nauttia hälyisen lentokentän rauhaisassa ravintolassa.

– Raaka-aineet olivat Ahvenanmaan parhaita ja maut erityisen sesonginmukaisia. Micke Björklundin nimi menun yhteydessä kertoi, että ollaan tosissaan asialla, Kosonen sanoo.

Katajanokan kiintotähti Nokka tarjoaa määrällisesti eniten HelsinkiMenua. Paikkakuntien mukaan etenevä menu oli toimiva.

– Nokassa raaka-aineet ovat todella huolella valikoituja, ja moni syö ensi kertaa elämyksellisiä kotimaisia raaka-aineita kuten kylmäsavustettua hauenmätiä, Nelimarkka toteaa.

Myös Suomenlinnan Panimo loihti ravintolan konseptiin todella hyvin istuvan menun, jossa oluet loistivat sekä lasissa että lautasella.

– Tästä voisivat muut ottaa mallia: paikalliset oluet ovat parhaita kumppaneita monille suomalaisen keittiön erikoisuuksille kuten blinien tapaan tarjotuille perunarieskoille. Suomenlinnassakin keittiömestarin läsnäolo syvensi elämystä – saimme tietää muun muassa, että sesongin edetessä peura on itseammuttua, Nelimarkka kuvailee.

Ei pelkkä turistimenu

Yhteensä 13 HelsinkiMenu-ravintolan kierroksella oli aikaa pohtia HelsinkiMenun identiteettiä. HelsinkiMenua oli tarjolla Casino Helsinki Fennia Salongissa, Fly Inn Restaurant Delissä, Hotel Arthurissa, sekä ravintoloissa Baker's, Havis, Graniittilinna, Kuu, KuuKuu, Lasipalatsi, Nokka, Seurasaari, Sundmans Krog ja Suomenlinnan Panimo.

– Eihän HelsinkiMenu pääse liukumaan turistimenuksi sanan huonossa merkityksessä? Kenelle se on oikeastaan tehty? Oma mielikuvani HelsinkiMenusta oli etukäteen, että se on turisteille. Monissa ravintoloissa oli kuitenkin niin hyviä juttuja, että on sääli, jos ne jäävät ennakkoluulojen takia kokematta helsinkiläisiltä, Kosonen sanoo.

Alan kiivastahtiset muutokset ovat haaste HelsinkiMenun tekijöille.

– Ravintolan tärkeimpiä tehtäviä on tasalaatuisuus, pystytäänkö siihen? Maistajina emme voi tietää, olemmeko saaneet poikkeuksellisen hyvän tai mahdollisesti historian huonoimman version menusta. Asiakkaalle se oma kerta on ainutlaatuinen, ja ravintola on valitettavasti sen tasoinen millainen se on huonoimmillaan, Kosonen tykittää.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja