Mainos

Tonttikauppa kuumenee

Vapaita tontteja on edelleen kysyntään nähden liian vähän tarjolla, etenkin omakotitonteista on pulaa. Hinnat nousevat edelleen erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa.

Ympäristöministeriön, Suomen Kuntaliiton ja Rakennusteollisuus RT:n tonttibarometrin mukaan asuntotontteja on edelleen kysyntään nähden liian vähän tarjolla. Tonttien kysyntä näyttää olevan kasvussa myös jatkossa. Omakotitonteista on pulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, muissa kasvukeskuksissa ja eräissä keskisuurissa kunnissa. Myöskään rivi- ja kerrostalotonttien tarjonta ei vastaa kysyntää.

Asunto- ja toimitilatonttien hintojen nousun odotetaan jatkuvan lähiaikoina. Eniten asuntotonttien hintojen ennakoidaan nousevan pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa. Toimitilatonttien hintojen odotetaan nousevan erityisesti pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.

Yksityisten maanomistajien halukkuus myydä kaavoitettavaa raakamaata kunnalle on säilynyt vähäisenä. Rakennusteollisuuden edustajat arvioivat kiinnostuksensa raakamaan hankintaan lisääntyvän.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori pitää signaaleja tonttimarkkinoiden piristymisestä myönteisinä.

– On kuitenkin valitettavaa, että samalla kun markkinoilla on tonteista pulaa, seisoo niitä myös tyhjillään valmiin kunnallistekniikan piirissä. Uusien tonttien tuottamisen ohella tulisi panostaa tyhjien tonttien markkinoille saamiseen etenkin kasvukeskuksissa. Myös Helsingin seudun asunto- ja tonttitarjontaa koskevaa aiesopimusta toteutettaessa tämä on tärkeää, Vapaavuori toteaa.

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.