Mainos

”Tolkutonta kipua oli 24/7” – näyttelijä Ilkka Heiskanen sai avun polven tekonivelestä

24:05

Näyttelijä Ilkka Heiskaselle laitettiin polven tekonivel kuutisen vuotta sitten. Hän viivytteli lääkäriin menoa pitkään, vaikka se kannatti: enää kivuista ei tarvitse kärsiä.

– Viimeiset viisi vuotta sitä tolkutonta kipua oli 24/7, Ilkka Heiskanen muisteli lähetyksessä aikaa ennen tekonivelen laittoa.

Melko perinteisen suomalaisen miehen tavoin Heiskanen ajatteli, että minähän en mene lääkäriin. Lopulta kipu kuitenkin yltyi niin pahaksi, ettei ollut vaihtoehtoa.

– Polvi oli vääntynyt pahasti sivulle, se oli todella vino. Nyt kun katsoo jotain telkkarihommia ajalta ennen leikkausta, niin herranjestas – toinen jalka on menossa Heinolaan ja toinen Lohjaan, ja minä siinä välissä yritän taiteilla.

Leikkaus oli suuri helpotus.

– Oli ihmeellistä, kun seuraavana päivänä minut nostettiin muistaakseni rollaattorin kanssa pystyyn ja jalka oli pitkästä aikaa suora.

Toipumisen alussa jo pelkkä ajatus jalan nostamisesta makuulla nosti hien pintaan. Hieman myöhemmin päivän urheilusuoritus oli kuntopyörän päälle nousu. Pikkuhiljaa pyörää pystyi jo ryhtyä polkemaan. Kotona Heiskanen kuntoutti itseään kävelemällä kaksikerroksen asunnon rappusia.

– Vesijuoksu oli kuntoutuksessa loppujen lopuksi se ratkaisevin laji. Polskin oikein urakalla Keravan uimahallissa aikaisin aamulla vanhempien rouvien kanssa, Heiskanen kertoi.

Neljässä kuukaudessa Heiskanen pystyi kävelemään ilman tukea. Nyt tekonivelen olemassaoloa ei edes muista.

– En millään lailla kiinnitä siihen huomiota. Olen pystynyt tekemään sillä kaikkea. Se ei ole estänyt minua. Pystyn toimimaan teatterin lavalla samalla lailla kuin aikaisemminkin, käymään jopa lenkillä ja urheilemaan. Se ei ole vaivannut minua millään lailla, Heiskanen kertoi lähetyksessä.

Myös ortopedi vieraili lähetyksessä: kauanko tekonivel kestää? Miten leikkauksesta kuntoudutaan? Mitä rajoitteita liikuntaan tulee? Miksi osalla potilaista kipu jatkuu leikkauksen jälkeenkin? Katso ylhäältä video.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.