Toimiva talotekniikka: Miksi maksaa korkeita lämmityslaskuja, kun voi päästä halvemmallakin?

Vanhojen rakennusten lämmityskustannuksia saadaan alennettua taloteknisillä korjauksilla.

Kevät on yhtiökokousten aikaa taloyhtiöissä. Asialistalle kannattaa lisätä taloyhtiön energia-asiat ja niiden parantaminen. Hyvän taloyhtiön tunnusmerkki on se, että energiatehokkuus on kunnossa ja sisätiloissa on miellyttävää oleskella.

– Kun uudisrakentaminen lähivuosina on lähes nolla energiarakentamista, ero vanhojen ja uusien rakennusten välillä kasvaa entisestään. Taloteknisillä korjauksilla kuilua voidaan pienentää. Miksi maksaa vuodesta toiseen korkeita lämmityslaskuja, kun on mahdollista päästä halvemmallakin, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Perussäädöt kuntoon

Kun talotekniset järjestelmät toimivat oikein, lämmityskustannukset pysyvät aisoissa ja sisäilma on laadullisesti hyvää.

– Jos lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä ei ole perussäädetty vuosikausiin, se kannattaa tehdä mitä pikimmiten, Ylönen sanoo.

– Vuosihuolto on hyvä keino varmistaa laitteiden kunto ja järjestelmien moitteeton toiminta. Vuosihuollon yhteydessä puutteet huomataan heti ja vialliset laitteet voidaan vaihtaa uusiin.          

Jos lämmityskustannuksia halutaan pienentää reilummin, vaihtoehtoina ovat maa- ja aurinkolämpöratkaisut sekä lämmön talteenotto ilmanvaihtokorjauksissa. Oman paikkakunnan LVI-asiantuntijat auttavat sopivan ratkaisun valinnassa.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Lue myös:

    Uusimmat