Mainos

Toimittaja Johanna Vehkoolle sakkoja Junes Lokan nimittelystä – kutsui kaupunginvaltuutettua somessa rasistiksi ja natsiksi

6:21
Toimittaja Johanna Vehkoolle sakot kunnian loukkaamisesta.

Toimittaja Johanna Vehkoo on tuomittu sakkorangaistukseen Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Vehkoo oli ilmaissut Facebookissa pitävänsä Lokkaa muun muassa rasistina ja natsiaatteen kannattajana.

Tekstin julkaisu liittyi oikeuden mukaan siihen, että Vehkoo oli pahoittanut mielensä kuultuaan Lokan aikoneen osallistua kirjan esittelytilaisuuteen. Lokan ja tämän lähipiirin suhtautuminen Vehkoohon ei ollut ystävällismielistä.

Oikeus katsoi, että Vehkoolla olisi ollut aikaa harkita tekoaan ja jättää kirjoituksensa julkaisematta solvaavassa muodossa. Oikeuden mukaan esitetty kritiikki kohdistui Lokkaan henkilönä, ei tämän politiikkaan. Politiikan kritisoimiseksi olisi pitänyt pidättäytyä solvaavien termien käytöstä.

Oikeuden mukaan Vehkoon väitteiden totuudellisuudesta ei ollut mielekästä puhua, ja niiden totuudellisuuden selvittäminen oli haastavaa.

Kaikilla oikeus kunnian suojaan

Lokka on tullut tunnetuksi epäasiallisesta käytöksestään muita ihmisiä kohtaan tavalla, jonka oikeudessakin esitettiin olevan käsiteltyä kirjoitusta tuomittavampaa. Oikeus totesi, että myös tällainen henkilö on oikeutettu kunniansa suojaamiseen.

– Käräjäoikeuden käsityksen mukaan sellaisenkin henkilön kunnia saa lainsäädännöllä suojaa, jonka oma kielenkäyttö muista ei ole asiallista, oikeus katsoi tuomiossa.

Vehkoo tuomittiin kunnanloukkauksesta 15 päiväsakon rangaistukseen, mikä tämän tuloilla tarkoittaa 150 euron seuraamusta.

Vehkoo määrättiin lisäksi maksamaan Lokalle 200 euroa korvauksena tämän kokemasta kärsimyksestä. Lokka itse oli vaatinut 1500 euroa. Oikeus kohtuullisti korvausta ottaen huomioon muun muassa Lokan oman myötävaikutuksen loukkauksen tapahtumiseen ja tämän toiminnan sen jälkeen. Hän oli muun muassa itse jakanut kirjoitusta sosiaalisessa mediassa. Vehkoo itse poisti tekstin jotain viikkoja sen julkaisusta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja