Toimittaja hyppäsi suksille ensimmäisen kerran sitten peruskoulun – tällainen laji on koirahiihto, jossa kaivataan lisää harjoittelupaikkoja

Näin sujuu toimittajalta koirahiihto 2:47
Tältä näytti toimittajan ja Varpu-koiran ensimmäinen koirahiihtokokeilu – katso, miten huteraa meininkiä suksien päällä oli!

Valjakkourheilulajien suosio on kasvanut viime vuosien aikana. Koirahiihdossa voi kilpailla maailmanmestaruustasolla, ja suomalaiset ovatkin olleet lajin kärkikastia jo pitkään.

Valjakkourheiluun kuuluu talvi- ja kesälajeja, joista yleisin on koirahiihto. Helmikuun lopussa käytiin lajin MM-kisat Ruotsin Åsarnassa, jossa suomalaiset voittivat yhdeksän mitalia eri hiihtolajeissa.

Lajissa tärkeää on koiran ja hiihtäjän yhteistyö. Laji sopii monenlaisille koirille, kunhan koira on terve.

– Koiralla pitää olla intoa vetää ja sen on hyvä olla hyvin hallinnassa, kun tänne ladulle tullaan, sanoo aktiivinen koirahiihtoharrastaja Senja Verronen.

Verrosella ei ole omaa koiraa, vaan lajia voi harrastaa myös lainakoiralla.

– Koiran ja ihmisen suhde on tärkeää, mutta erilaista kuin monissa muissa koiraharrastuslajeissa. Olemme päässeet Jekun kanssa pitkälle sillä, että hän tykkää vetää ja luottaa siihen, että osaan hiihtää perässä, Verronen lisää.

Lajin turvallisuuden vuoksi myös oikeanlaiset varusteet ovat avainasemassa. Koiralla tulee olla hyvin istuvat vetovaljaat, ihmisellä vetovyö. Näitä yhdistää joustohihna.

Lajia piinaa harrastuspaikkojen vähyys

Koirien kanssa saa hiihtää vain erillisillä laduilla, joita on Suomessa melko vähän. Esimerkiksi Vantaan Petikossa on tänä talvena ollut vain 1,5 kilometriä koiralatua.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Uudenmaan Vetokoiraurheilijoilla on tavoitteena saada lisää koiralatuvuoroja.

– Meillä on hienoja koiralatumahdollisuuksia täällä pääkaupunkiseudulla, mutta vähän lyhyitä ratoja toistaiseksi. Ne, jotka tavoitteellisesti harrastavat, toivoisivat pidemmän lenkin mahdollisuuksia ja korkeuseroja, jotta Euroopan mestaruuskilpailuissa selvitään Norjassa, sanoo Maissi Uusitalo, joka harrastaa koirahiihtoa beaglensä Nupun kanssa.

Kilpaileminen vaatii sekä koiralta että ihmiseltä kovaa kuntoa. Konkarikisaaja Tanja Ignatius rohkaisee harrastajia mukaan kilpailuihin.

– Jos ohitukset sujuu, ja tietää, että koira jaksaa sen kisamatkan, niin ei ole mitään estettä lähteä kisaamaan, Ignatius sanoo.

Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Pauliina Ainasoja lähti kokeilemaan koirahiihtoa ensimmäistä kertaa yhdessä koiransa Varpun kanssa. Katso koko vauhdikas video!

Tästä lajista ei menoa puutu: Näin hiihdät koiran kanssa 5:59


Lue myös:

    Uusimmat