Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen koiran hankkimista? – "Se pitää aina muistaa"

Tämä pitäisi ottaa huomioon, kun hankkii koiran, sanoo Kennelliitto 4:43
Mitkä asiat pitäisi huomioida ennen kuin ottaa koiran? Katso koko keskustelu videolta.

Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi kertoi tärkeimmät neuvot perheeseen, jossa koiran hankkimista harkitaan.

Koronavuosina 2020 ja 2021 moni suomalainen päätti ottaa koiran ja noiden kahden vuoden aikana rekisteröintien määrä kasvoikin vuodesta 2019 lähes 17 prosentilla. Pahimman epidemian hiipuessa on koirainnostuskin hiipunut ja vuonna 2022 rekisteröintien määrä jäi pienemmäksi kuin vuonna 2020. Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 48 629 koiraa.

Jos mielii tällä hetkellä koiraa perheeseensä, mitä pitäisi ottaa huomioon?

– Sitoutuminen. Se pitää aina muistaa. Koira elää 10–15 vuotta, että miettii vähän sitä omaa elämää ja tilannetta, että miltä se näyttää sitten muutamien vuosien kuluttua, totesi Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi viikonlopun Huomenta Suomen lähetyksessä.

Jos tulee siihen tulokseen, että voi sitoutua koiraan yli kymmeneksi vuodeksi, tulee seuraavaksi miettiä koiran rotu.

– Minkä rotuista koiraa? Mihin tarkoitukseen? Meillä on yli 350 rotua, niin sieltä löytyy ihan varmasti jokaiselle omaan käyttötarpeeseen se. Jos haluaa enemmän kotikoiraa, jonka kanssa käydään lenkkeilemässä, ulkoillaan, niin löytyy omat [rodut]. Jos haluaa aktiivisempaa harrastustoimintaa, niin sieltä löytyy rotuja niihin.

Koiran aktiviteettitason lisäksi on syytä miettiä, haluaako isoa vai pientä koiraa. Esimerkiksi oman kodin sijainti voi vaikuttaa siihen, minkä kokoinen koira kannattaa ottaa. Salmijärvi antaa esimerkiksi kerrostalon ylimmässä kerroksessa suuren koiran kanssa asuvan. Jos jotain sattuu ja koiraa joutuisi kantamaan hissin ollessa rikki, pystyisikö omistaja siihen?

Todella tärkeää on Salmijärven mukaan muistaa rodun alkuperäinen käyttötarkoitus

– Että pystyy tarjoamaan sille koiralle sitä rodun omaista toimintaa, hän selittää.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Labradorinnoutajat pääsivät vapaaksi Huomenta Suomen studioon. Mitä tapahtui, kun juontaja Aki Linnanahde käski koirat "maahan"?

Labradorit vapaana Huomenta Suomen studiossa – koirille uusi tilanne toi koomisen elementin lähetykseen 7:48
Labradorinnoutajat Bobi ja Sulmu. Studiossa vieraana koirien omistajat Liina ja Aatos Juopperi.

Lue myös:

    Uusimmat