Toimi näin, jos autosi syttyy tuleen

Lukijan video: Auto paloi poroksi vartissa 1:11

Auton syttyminen tuleen on poikkeuksellinen, mutta potentiaalisesti katastrofaalinen tapahtuma.

Ajoneuvopalot johtuvat tyypillisesti moottoritilassa olevista poltto- ja voiteluainevuodoista, sähkövioista ja ylikuumenemisesta.

– Yleensä ajoneuvopalot ovat ehkäistävissä oikealla käytöllä sekä säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Pidä huolta autosi kunnosta

Mikäli havaitset ajoneuvossasi voimakasta palamisen hajua tai vakavia häiriöitä, ohjaa auto välittömästi pois ajoradalta turvalliseen paikkaan, sammuta moottori ja poistu autosta.

– Jos havaitset tulipalon, käytä alkusammutinta ja tee hätäilmoitus numeroon 112, Hakala ohjeistaa.

Vaikka henkilöautojen palot ovat harvinaisia, voi niitä myös ennaltaehkäistä omalla toiminnallaan. Hakalan mukaan huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti ohjeidenmukaiseen käyttöön sekä säännöllisiin huoltoihin. Myös välitöntä korjausta vaativista vioista sekä ajoneuvon puhtaudesta tulee huolehtia.

Puhtauden ja huoltojen laiminlyönti voi Hakalan mukaan johtaa teknisiin häiriöihin, joita voi seurata hyvinkin nopeasti ensin palaneen haju, sitten savu ja lopulta myös tulipalo.

– Oman ajoneuvon ohjeisiin tulee perehtyä hyvin. Huollon yhteydessä kannattaa keskustella huoltohenkilöstön kanssa ajoneuvon kunnosta ja tyyppivioista sekä ennakoida korjauksia, Hakala muistuttaa.

Pienikokoisen alkusammuttimen voi ostaa halvimmillaan alle 20 eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat