Mainos

Tohmajärven joukkoraiskauksesta kovat tuomiot

Joensuun käräjäoikeus on langettanut pitkät vankeustuomiot miehille, jotka syyllistyivät 15-vuotiaan tytön joukkoraiskaukseen Tohmajärvellä kahdeksan vuotta sitten.

Käräjäoikeuden antamasta julkisesta selosteesta selviää, että rikokset olivat törkeitä ja psyykkisten seurausten takia uhri pystyi tekemään rikosilmoituksen vasta viime huhtikuussa. Oikeus ei kohtuullistanut rangaistuksia, vaikka rikoksista on kulunut verraten pitkä aika.

Tuomiot vaihtelivat runsaasta kahdesta vuodesta viiteen vuoteen ehdotonta vankeutta. Ne tulivat mm. törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kaksi 29-vuotiasta miestä saivat kumpikin viisi vuotta vankeutta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 28- ja 29-vuotiaat miehet tuomittiin samoista rikoksista neljäksi vuodeksi vankeuteen. Viides mies tuomittiin törkeän raiskauksen yrityksestä ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen.

Miehet velvoitettiin korvaamaan uhrille henkisestä kärsimyksestä 24 000 euroa ja maksamaan lisäksi muita korvauksia.

Alaikäinen uhri juotettiin humalaan

Käräjäoikeuden selosteesta käy ilmi, että tapahtumat alkoivat heinäkuisena iltana vuonna 2000, kun osa tuomituista tarjosi tytölle väkevää viinaa. Humaltunut tyttö meni sen jälkeen nukkumaan. Miesviisikko jatkoi juopottelua ja raiskasi sen jälkeen tytön, joka vastusti tekoja voimakkaasti. Seuraavana päivänä järkyttynyt tyttö joutui sairaalahoitoon.

Miehet kiistivät esitutkinnassa ja oikeudessa juottamisen ja väittivät, että tyttö oli tapahtumissa jopa aktiivinen osapuoli.

Käräjäoikeuden ratkaisu perustui laajaan henkilö- ja asiantuntijatodisteluun sekä lausuntoihin.

Uhria uhattiin vielä keväällä

Samassa oikeudenkäynnissä tuomittiin myös kaksi naista oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. 31- ja 24-vuotiaat naiset saivat molemmat neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Rikokset tapahtuivat viime huhtikuussa pian sen jälkeen, kun miehet oli otettu kiinni. Nuorempi nainen selvitti raiskauksen uhrin nimen ja antoi puhelimensa 31-vuotiaalle. Tämä uhkaili puhelimessa uhria ja ilmoitti "hoitelevansa" hänet, koska hän oli aiheuttanut kavereille vaikeuksia.

Naiset joutuvat korvaamaan uhrille kärsimyksestä 500 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.