Tirkistelijä voi vaania myös tietokoneessa – suomalaismies vakoili useiden kotielämää

Poliisi kehottaa netin käyttäjiä varovaisuuteen tuntemattomien ohjelmien ja sivujen lataamisessa. Kymenlaaksolainen mies on vakoillut lukuisien ihmisten kotielämää ja tietokoneen käyttöä heidän koneilleen latautuneiden ohjelmien avulla.

Kymenlaaksolaisen miehen epäillään vakoilleen lukuisten ihmisten tietokoneen käyttöä ja kotielämää heidän koneilleen latautuneen haittaohjelman avulla. Miehen hallusta löydettiin kaikkiaan yli 4 miljoonaa tiedostoa, jotka sisälsivät uhrien koneilta tallennettuja valokuvia, ruutukaappauskuvia ja web-kamerakuvia.

Kuvakaappauksia ja kotielämän vakoilua

Miehen epäillään saaneen tiedostot haltuunsa siten, että hän on tehnyt www-sivuja, joilla on tarjottu ladattavaksi asialliselta vaikuttavia ohjelmia. Kun kävijä lataa ohjelmaa koneelleen, hän saa tietämättään linkistä haittaohjelman. Osa miehen tekemistä sivuista oli tehty näyttämään eri yritysten ja yhteisöjen www-sivuilta, osa oli pelkkiä ohjelmia tarjoavia sivuja.

Haittaohjelman avulla mies kykeni hallitsemaan kohdehenkilön konetta tämän huomaamatta. Epäilty oli mm. kerännyt koneilla olleita tiedostoja itselleen, kuvannut koneessa olevalla web-kameralla kohdehenkilöä tai muita samassa tilassa olleita henkilöitä, kerännyt tietoja näppäimistön käytöstä, poiminut kuvaruutukaappauksia kohdehenkilön tietokoneen näytöstä esim. nettikeskustelujen aikana jne.

Asiaa tutkiva Keskusrikospoliisi epäilee miehen toiminnan jatkuneen noin vuoden ajan kesästä 2010 syksyyn 2011, jolloin mies jäi kiinni. Epäillyltä takavarikoitiin tietokoneita ja muistitikku, joihin oli tallennettuna yli sadan henkilön tietokoneilta poimittuja tiedostoja. Web-kamerakuvausten kohteeksi joutuneet henkilöt eivät ole tienneet heistä otetun kyseistä kuvamateriaalia.

Epäillyn tekemät www-sivut oli aihepiiriltään suunnattu erityisesti nuoria naisia kiinnostaviksi, ja myös hänen omalle tietokoneelleen tallentamansa tiedostot oli poimittu pääosin nuorten naisten koneilta. Tutkinnassa ei ole tullut esiin, että mies olisi pyrkinyt hyötymään uhreistaan taloudellisesti esim. ottamalla koneista raha-asioihin liittyviä kuvakaappauksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja