Timo T.A. Mikkosen värikäs ura kesti yli 30 vuotta: "Kaiken uuden aloittaminen vaati siviilirohkeutta ja sitä hänellä oli"

Toimittaja ja televisiokasvo Timo T.A. Mikkonen on poissa.

Mediapersoona Timo T.A Mikkonen (s. 15.6.1947) on kuollut 69-vuotiaana. Asiasta kertoi vaimo Nina Mikkonen tiistai-iltana STT:lle. 

Mikkonen sai aivoinfarktin vuonna 2011, ja siitä asti Nina-puoliso toimi hänen omaishoitajanaan. Nina Mikkonen kertoi miehensä joutumisesta saattohoitoon 24. tammikuuta 2017.

Timo T.A. Mikkonen oli poikkeuksellisen värikäs hahmo suomalaisessa mediassa yli 30 vuoden ajan. Hän työskenteli esimerkiksi juontajana, kirjoittajana, talk-show-isäntänä ja tuottajana. Mikkonen otti usein näkyvästi kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Silti hän ei epäröinyt sekoittaa asiaa ja viihdettä. Hän esimerkiksi lauloi mielellään ohjelmissaan ja juonsi 6-tuntisen Missimaratonin.

Mikkonen tuli tunnetuksi myös perinteisistä perhearvoistaan. Hänen ensimmäinen avioliittonsa oli vuosina 1970–2000 Tuire Mikkosen kanssa. Liitosta on kaksi lasta: Tero T.A. Mikkonen (s. 1971) sekä Terhi T.A. Mikkonen (s. 1978).

Nina Mikkosen kanssa Timo T.A. avioitui vuonna 2001. Pari oli tavannut Timon tehdessä Suomen kauneimmat – Missivuodet 1931–2000 -kirjaa. Liittoon syntyi kaksi lasta: esikoinen Mikael vuonna 2002 ja nuorempi pojista, Matias, vuonna 2003.

Timo T.A. Mikkonen valmistui valtiotieteen maisteriksi vuonna 1970 Helsingin yliopistosta. Tv-ruudussa hän alkoi näkyä 22-vuotiaana, kun hän käsikirjoitti ja juonsi 6-osaisen sarjan Kriisi '60. Se kertoi kansainvälisen politiikan ratkaisuhetkistä 60-luvulla. Alkuajat televsiossa Mikkonen tekikin vain tiukkoja asiaohjelmia.

Yhdysvaltojen historia oli Timo T.A. Mikkosen suuri kiinnostuksen kohde. Vuonna 1977 hän käsikirjoitti, tuotti, ohjasi ja juonsi televisiosarjan U.S. Media, joka palkittiin hopeamitalilla New Yorkin 20. TV- ja filmifestivaaleilla.

MTV:n entisen ohjelmajohtajan, viestintäneuvos Tauno Äijälän mukaan Mikkonen oli niitä pioneereja, jotka toivat televisioon uusia ohjelmatyyppejä.

– Täytyy muistaa, että MTV toimi silloin Ylen kanavilla, Ylen ohjelmien välissä. Tavallaan kaiken uuden aloittaminen vaati myöskin siviilirohkeutta, ja sitä hänellä oli, Äijälä muisteli MTV:lle vuonna 2011.

Julkisuuteen Timo T.A. Mikkonen ponnahti 1970-luvun alussa, kun hän alkoi isännöidä keskusteluviihdeohjelmaa M-Show. Vuosina 1987-1989 hän tuotti Suomen ensimmäistä uutismakasiiniohjelmaan Tänään, tässä ja nyt. Myöhemmin hän isännöi esimerkiksi suosittua chat show-ohjelmaa Illan päätteeksi Timo T.A.

Timo T.A. Mikkonen piti uusista haasteista, ja niinpä hän esimerkiksi isännöi 17 tunnin suoran talk show-ohjelman Maailman pisin talk show - isäntänä Timo T.A. Mikkonen.

Mikkosen ideoimat uudenlaiset ohjelmatyypit herättivät usein kritiikkiä, kuten kaikki uusi.

– Vahvat persoonallisuudet luovat aina keskustelua television ympärille, mutta he tuovat aina myöskin jotain uutta. Seisoin kyllä hänen takanaan. Television voimahan on vahvoissa persoonallisuuksissa, entinen ohjelmajohtaja Äijälä muistutti vuoden 2011 haastattelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja