Timo Jutila sairaudestaan MTV:lle: "Kun se iski, se iski kovaa"

Jääkiekkolegenda kertoo sairauden oireiden olleen erityisen pahoja kevään 2011 jääkiekon MM-kisojen aikaan.

– Silloin aikoinaan tuli ihottumaa. Sitä selviteltiin ja sen jälkeen sairaus on iskenyt pari kertaa nilkkaniveleen, Timo Jutila kertoo MTV.fin haastattelussa.

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen on pitkäaikaissairaus, joka oireilee etenkin ihossa ja nivelissä. Jutilan kohdalla oireita oli ollut jo pitkään, mutta oikeaa diagnoosia ei löytynyt.

Ravinnon ja liikunnan suuri merkitys

Iho-oireiden lisäksi sairaus iski myös nilkan niveleen. Erityisen pahoja niveloireet olivat muun muassa jääkiekon MM-kisojen aikaan keväällä 2011, Jutila kertoo.

Aluksi nilkkaan iskenyttä psoriasista epäiltiin kihdiksi, mutta oikean diagnoosin löytyminen oli helpotus.

– Kun se iski, se iski kovaa. Sehän oli siinä kohtaa ikävää, kun ei tiennyt mikä on. Mutta kun sai tietää, mistä on kyse, se omalla tavallaan helpotti, Jutila kertoo MTV:lle.

Viime vuonna Jutila pudotti painoaan huikeat 40 kiloa. Hänen mukaansa ravinnolla ja liikunnalla on ollut merkitystä myös psoriasiksen hoidossa.

– Ennen kaikkea jaksamisen kannalta ravinnon ja liikunnan merkitys on todella suuri. Jokainen tekee päätöksiä itse, mutta omalla kohdalla tuntuu ainakin siltä, että se on toiminut.

Avioliitto lipuu myötätuulessa

Nyt Jutila kertoo sairaudestaan avoimesti ja toimii psoriasiksesta tietoa levittävän psorivisan keulakuvana. Psoriasisliiton tiedotteessa Jutila kehui Satu-vaimon hänelle opettamaa asioista avoimesti puhumista.

– Totesin, että jos tästä on apua jollekin, niin olen kertonut oman kokemukseni tästä, Jutila sanoo.

Joulukuussa Jutila viettää vaimonsa kanssa toista hääpäivää. Juhlasuunnitelmista hän kerro vielä sen tarkemmin, mutta vaimolle on luvassa ainakin jonkinlainen yllätys.

– Hyvin on mennyt ja myötätuulessa mennään, Jutila kuvailee liittoaan. Aina täytyy pikku yllätyksiä saada.

Lue myös:

    Uusimmat