Mainos

Tilalliset jakavat kuvia arjestaan: possuja ja pikkutipuja – todellisuutta vai silmänlumetta?

Eläintuotannon kuvaaminen tuo helposti mieleen eläinoikeusjärjestöjen salakuvat, joiden tarkoituksena on näyttää, miten pahoin eläimet voivat tiloilla. Tilalliset yrittävät muuttaa asian kampanjalla, jossa julkaisevat kuvia arjestaan eläinten parissa.

Sosiaalisen median kampanjassa 13 perhetilallista jakaa omalla nimellään kuvia broilerin-, sian- ja naudantuotannosta hashtagilla #atriaperhetilalta. Kuvien on tarkoitus esitellä, miltä lihantuotanto näyttää tilallisen näkökulmasta.

Vaikka lihantuottajat ja eläinoikeusjärjestöt asettuvat usein vastakkain, Eläinsuojeluliitto Animalia ry:n toiminnanjohtaja Mai Kivelä suhtautuu kampanjaan positiivisesti. Avoimuuden lisääminen palvelee molempia puolia.

– Se kertoo nykyajasta: ihmisiä kiinnostaa tietää, mistä liha tulee, eivätkä yritykset voi olla salamyhkäisyyden verhon takana, Kivelä toteaa MTV Uutisille.

Kuvista näkyy Kivelän mukaan esimerkiksi se, miten erilaisia suomalaiset tilat voivat olla siitä huolimatta, että ne olisi luokiteltu samaan kategoriaan.

Kivelä löytääkin sekä hyviä että huonoja puolia siitä, miten eläimiä kuvissa kohdellaan.

– Niissä näkyy esimerkiksi broilerihalleja ja sellaista tuotantoa, joka ei meidän näkökulmastamme ole eläinten kannalta kestävää. Positiivista taas on, että joissain kuvista on sioille ja naudoille pehmikkeitä.

– On kuitenkin ihmisestä kiinni, pitääkö näissä kuvissa näkyviä asioita hyväksyttävinä. Osa ei pidä eläinten kasvattamista ruoaksi hyväksyttävänä lainkaan enkä itsekään näiden perusteella ostaisi lihaa.

Kuvat näyttävät vain yhden puolen

Jos tilalliset saavat kuvata arkeaan itse, haluavatko he välittää totuudenmukaisen kuvan lihantuotannosta vai onko kyse vain mainoksesta? Nimettömänä pysyttelevä maitotilallinen epäilee, että Atrian järjestämä somekampanja ei näytä koko totuutta eläinten arjesta.

Samaa mieltä on myös Kivelä.

– Tuottajat haluavat antaa omasta tuotannostaan ja tiloistaan mahdollisimman hyvän kuvan. Siinä on hyvä olla tavallista medialukutaitoa.

Myös aktivistien kuvia pidetään tosin puolueellisina. MTV:n haastattelema maitotilallinen syyttää heitä vain sairaiden eläinten kuvaamista. Kiveläkin toteaa salakuvien näyttävän yhden osan todellisuudesta.

– Ei kuvissa, joissa näytetään väkivaltaa eläimiä kohtaan, väitetä, että kaikki tilalliset kohtelevat eläimiä niin. Mutta ei maksalaatikkoa ostava ihminen välttämättä tiedä, onko ostettu liha tilalta, jossa eläimiä kohdellaan hyvin vai huonosti.

– Mahdollisimman laaja läpinäkyvyys on kaikkien etu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.