TikTokissa keksittiin "kätevä lentokenttäniksi", jolla välttää jonot – kritiikkiä sataa ja syystä

Tällaiset ruuhkat piinaavat nyt lentokenttiä 5:44
KATSO MYÖS: Ruuhkat ovat piinanneet maailman lentokenttiä koko kesän. Tältä näytti Helsinki-Vantaalla kesäkuussa.

TikTokissa kerrotaan nyt "näppärästä lentokenttäniksistä", joka on aiheuttanut raivoa – ja syystä. Matkustajat nimittäin teeskentelevät olevansa pyörätuolissa päästäkseen jonojen ohi.

Lentoasemat ja -yhtiöt leikkasivat koronarajoitusten aikana runsaasti työpaikkoja eivätkä ole sen jälkeen onnistuneet rekrytoimaan tarpeeksi henkilökuntaa lentolippujen kysynnän noustua.

Yllättäen Lontoon Heathrow'n kentän johtaja John Holland-Kaye syytti haastattelussa kentän hankaluuksista "somen matkustuskikkaa". Haastattelussa puhuttiin pyörätuolimatkailun ongelmista, joita Heathrow'lla on ollut.

Kärsimättömät matkustajat teeskentelevät vammoja

Holland-Kayen mukaan ruuhkaa lentokentän pyörätuoliasiakkaille aiheuttavat toiset, vammattomat asiakkaat, jotka teeskentelevät loukkaantumisia päästäkseen koneeseen nopeammin avustettuna.

– Ihmiset käyttävät pyörätuolitukea yrittäessään päästä nopeammin lentokentän läpi, ja se on ehdottomasti väärin. Palvelua täytyy suojella, jotta se on tarjolla eniten apua tarvitseville, Hollan-Kaye kuvasi LBC-ohjelmalle.

Niksivideoita todella löytyy TikTokista: "Ei todellakaan ole ok"

Vaikka lentokaaoksesta tuskin voi syyttää TikTok-trendejä – Mic.com kuvasi Holland-Kayen kommenttia "manipuloinniksi" – ilmiöstä on kuitenkin todisteita. Niksivideoita todella löytyy TikTokista useita.

 

Matkaaja kertoo "niksistään". Jos julkaisu ei näy, katso se

.

Matkaaja kertoo "niksistään". Jos julkaisu ei näy, katso se

.

Matkaaja kertoo "niksistään". Jos julkaisu ei näy, katso se

.

Niksivideot ovat keränneet paljon kritiikkiä.

– Tämä ei todellakaan ole ok, yhden niksivideon kommenteissa todetaan.

– Ehtisit vielä deletoida tämän, toinen kommentoija vinkkaa.

– Mahtava idea! Ja kun joku oikeasti vammainen tarvitsee apua, hän joutuu odottamaan sinua, kolmas suomii.

"Viette palvelun, jota aidosti vammautuneet ja loukkaantuneet ihmiset tarvitsevat"

Esimerkiksi heinäkuussa 2022 otsikoihin noussut matkaaja päätti vauhdittaa kyytiään Turkista Bristolin lentokentälle teeskentelemällä jalkavammaa.

Mies kuvasi itseään lentokentällä ja kuvaili halunneensa nopeammin turvatarkastuksen ohi. Hän päätti teeskennellä jalkavammaa, jotta pääsisi nopeasti jonon ohi ja koneeseen. Kohteessa mies pukee naureskellen kengän takaisin jalkaansa ja kävelee pois.

TikTok-video keräsi paitsi miljoonayleisön myös kritiikkiä. Esimerkiksi selkäydinvamman vuoksi pyörätuolia käyttävän Gem Hubbardin mukaan vamman teeskenteleminen on kenties alakoulun liikuntatunnilla kavereiden mielestä "hauska juttu", mutta aikuisilta vastaava toiminta on tökeröä.

Hubbardin mukaan henkilökunta on muutenkin kovilla ja pyörätuoliasiakkaat joutuvat odottamaan apua.

– Toimiessanne [kuten niksivideolla] viette palvelun, jota aidosti vammautuneet ja loukkaantuneet ihmiset tarvitsevat, Hubbard kuvasi TikTokissa.

Hubbardin videon kommenteissa huomautetaan, että koska osa pyörätuolia käyttävistä kykenee myös kävelemään, huijausvideot pahentavat heidän tilannettaan ja lisäävät epäilyksiä.

"Kaltaisistasi m*lkuista on hauskaa viedä ne vähäiset resurssit..."

Myös kroonisesta sairaudesta kärsivä Valerie raivostui videosta. Hän kertoi TikTokissa näkevänsä samankaltaisia "niksivideoita" kuukaudesta toiseen. 

Valerie itse kertoo varanneensa pyörätuolipalvelun kuukausia ennen lentomatkaansa lipunoston yhteydessä ja myös soittaneensa asiasta matkansa aamuna lentokentälle. Silti kukaan ei ollut avustamassa häntä.

– Tiedätkö, miksi? Siksi, että kaltaisistasi m*lkuista on hauskaa viedä ne vähäiset resurssit, joita vammaisille ihmisille ylipäätään annetaan, Valerie napautti videollaan.

Valerie muistutti, että jokainen voi vammautua. Jos video ei näy, katso se täällä.

– Haluan muistuttaa sinua ja jokaista tätä katsovaa vammatonta ihmistä siitä, että olette yhden onnettomuuden tai sairauden päässä meistä [vammaisista]. Jonain päivänä saatatte huomata olevanne itse tämän tarinan toisessa päässä ilman apua, ilman tukea, eikä kukaan välitä teistä hittoakaan.

Alla olevalla videolla Jasmine kertoo Levin reissusta, joka vei hänet pyörätuoliin loppuiäksi.

Uudenvuoden reissu Leville vei Jasminen pyörätuoliin loppuiäksi - Parakeihäänheittäjä kertoo koskettavan selviytymistarinansa MTV Uutiset Livessä 4:48
KATSO VIDEO: Uudenvuoden reissu Leville vei parakeihäänheittäjä Jasminen pyörätuoliin loppuiäksi.

Lue myös:

    Uusimmat