Mainos

Tiina tuunaa: seinien levytys ja lasitiilen asennus

Suurin osa Tiina Lymin hirsitalon sisäseinistä tullaan joko maalaamaan tai tapetoimaan. Jossain kohtaa Tiina haluaisi jättää näkyviin myös hirsirungon. Koska seinät olivat varsin suoria ja niihin oli ehditty aikojen saatossa vetää lukuisia tapettikerroksia, todettiin pienimmän riesan tieksi päällystää ne ensin 6 mm paksuisella saneerauskipsilevyllä, joka on helppo maalata tai tapetoida. Silloin ei tarvitse purkaa mitään tai repiä irti mahdollisesti hyvinkin tiukassa istuvia tapetteja.

Saneerauskipsilevy ruuvataan kiinni suoraan seinään. Koolausta ei käytetä. Se on paksumman kipsilevyn tapaan reunaohennettua, joten saumat voidaan nauhoittaa tavalliseen tapaan paperinauhalla. Kun levyt on kiinnitetty ja ruuvien kannat kitattu piiloon, saumoihin vedetään reilusti erityistä saumauskittiä, johon nauha painetaan lastalla ja levitetään sen päälle vielä kerros kittiä.

Seinien ulkonurkkiin jää helposti rakoja, jotka täytetään ensin kitillä ja sen jälkeen nurkkaan taitetaan ohuilla metalliliuskoilla valmistettu ulkokulmanauha. Se on rullatavaraa, joka katkaistaan peltisaksilla ja kiinnitetään seinää vasten samalla tavalla kuin saumanauhatkin. Reilusti kittiä alle, painetaan paikalleen niin että kittiä pursuu nauhan alta, levitetään kittiä vähän päällekin ja annetaan kuivua.

Kun saumat, ruuvinkannat ja nurkat ovat kuivuneet ne hiotaan ja silotetaan tarvittaessa vielä uudelleen.

Oviaukkojen vaatimat leikkaukset merkitään levyihin, joko siirtämällä niihin mittaamalla saadut tulokset tai yksinkertaisesti nostamalla levy paikalleen, jolloin oviaukon ääriviivat voi piirtää siihen suoraan aukon toiselta puolelta.

Kun levyt ovat paikallaan ja viimeisetkin tasoitukset tehty, levyt pohjamaalataan.

Lasitiilellä tilaa ja valoa

Kylpyhuoneen seinän yläosaan laitettiin lasitiiltä, jonka ansiosta pieni tila saa valoa ja avaruutta. Puurunkoiseen seinään sahattiin sopivan kokoinen aukko ja kiinnitettiin sen toiselle puolelle, naapurihuoneen seinään kaksi lautaa asennustyön aikaiseksi tueksi. Lasitiilet haluttiin tasata sen puoleisen seinän pinnan kanssa.

Lasitiilten mittatarkkuus vaihtelee valmistajan mukaan; yleisesti ottaen tässäkin kalliimmat ovat tasakokoisempia. Sellaiset on helpompi asentaa ja silikonisaumoista tulee siistimpiä.

Tiilet liimattiin paikalleen saniteettisilikonilla. Se levitettiin tiilten väliin ensin toiselta puolen ja kun se oli kuivunut, tukilaudat voitiin poistaa seinän toiselta puolelta ja toistaa liimaus sieltä. Ikkuna voidaan listoittaa esimerkiksi alumiinilla tai puulla - Tiina jäi vielä pohtimaan, kumpi näyttäisi kivemmalta.

Lisätietoa:
Kipsilevyt, Knauf: www.knauf.fi
Laatat, Kaakelikeskus: www.kaakelikeskus.net

(JKA 5.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.