Tiina Jylhä haluaa yhä toimittaa häneltä tilatut suojamaskit Suomeen – Virossa jäädytetyt varat pitäisi vain vapauttaa: "Onhan tämä ihan absurdia"

Liikemies Onni Sarmaste kohutusta suojavarustekaupasta: Tuotteet olivat tilatun mukaiset 3:49
Liikemies Onni Sarmasteen mukaan häneltä tilatut suojamaskit olivat tilatun mukaiset.

Viime viikolla julkisuuteen tuli tieto erikoisesta riidasta kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemies Onni Sarmasteen välillä. He riitelivät siitä, kumpi on huijannut kumpaa Huoltovarmuuskeskuksen kanssa tehdyssä suojamaskikaupassa. Jylhän avustajan mukaan liikemies ikään kuin vei Jylhältä kaupan.

Viime torstaina Huoltovarmuuskeskus piti tiedotustilaisuuden, jossa sittemmin eronnut toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi HVK:lla olleen sopimus sekä Jylhän että Sarmasteen kanssa.

Tiina Jylhän avustajan, oikeustieteen tohtori Kari Uotin mukaan olemassa oli todella kaksi eri sopimusta kummankin osapuolen kanssa, mutta Sarmaste ikään kuin vei Jylhän sopimuksen.

–Jylhän yritys teki Huoltovarmuuskeskukselle tarjouksen 27. maaliskuuta suojamaskien toimittamisesta ja valtio hyväksyi tarjouksen 28.3. Sittemmin on paljastunut, että Onni Sarmaste teki oman fimansa nimissä tarjouksen 29. maaliskuuta, jonka valtio myös hyväksyi.

– Valtio ei kuitenkaan toiminut alkuperäisen sopimuksen mukaan, vaan käytännössä lähti toimimaan Sarmasteen sopimuksen mukaan eikä Jylhän diili lähtenyt liikkeelle. Sarmaste tuli siihen väliin, ja vaikuttaa siltä, että valtio on sitä mieltä ettei sitä ensimmäistä diiliä ollutkaan, Uoti sanoo.

Valtio maksoi kauppasumman, noin 5 miljoonaa euroa Sarmasteelle suojamaskeista. Maskit saapuivat Suomeen viime viikon tiistaina.

Rahat jäädytetty

Uotin mukaan Huoltovarmuuskeskus teki uuden sopimuksen Jylhän kanssa 2. huhtikuuta. Tämän sopimuksen perusteella Jylhälle maksettiin ennakkomaksuna 2,5 miljoonaa euroa Tallinnassa sijaitsevalle tilille. Virolainen pankki kuitenkin jäädytti varat.

– Jos tässä toimitaan sopimusten mukaisesti, ne varat pitäisi vapauttaa ja Tiina Jylhän pitäisi saada toimittaa maskit Suomeen kuten sovittu, Uoti sanoo.

Toistaiseksi Huoltovarmuuskeskus ei ole ollut yhteydessä Jylhään sopimuksen vuoksi.

Uoti ei osaa kuvailla Jylhän tuntemuksia asiassa, mutta hän kuvailee tilannetta hyvin erikoiseksi.

– Onhan tämä ihan absurdia. Jylhä on ollut tekemässä valtion kanssa maskeja ja nyt tilanne on tämä.

"Hulluja puheita"

Uoti ihmettelee myös Sarmasteen väitettä siitä, että Jylhä olisi yhdessä kumppaninsa ”Tape” Valkosen kanssa palkannut liivijengi Helvetin Enkelit hänen kimppuunsa perimään häneltä maskikaupasta saatuja miljoonia.

Sarmaste sanoi itse tänään MTV Uutisille, että liivijengi ei ole enää hänen perässään. Varmaa on kuitenkin se, että Sarmasteen kodin ikkunasta heitettiin suuri kivi sisään viime maanantaina. Poliisi tutkii tätä vahingontekona.

Uotin mukaan Jylhä ei ole tällaisten tekojen tai uhkausten takana.

– On rajua mennä edes sanomaan tällaisia asioita. Minusta ne ovat niin hulluja puheita, etten halua puhua tuollaisista mitään, Uoti toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat