Tiialla on 25 sivupersoonaa – Ilman heitä hän joutuisi kantamaan traumansa yksin

Tiia Lahdelahti ja hänen kymmenet sivupersoonat 9:49
Tiia Lähdelahti kertoo, millaista elämä sivupersoonien kanssa on.

Tiia Lähdelahdella on diagnosoitu dissosiatiivinen identiteettihäiriö (DID) eli sivupersoonahäiriö, jossa henkilöllä ilmenee kaksi tai useampia eri identiteettejä.

DID on selviytymismekanismi, joka suojaa lasta traumatisoinnin aiheuttamalta emotionaaliselta kivulta eristämällä trauman kanssa kosketuksissa olleen osan pois lapsen tietoisuudesta.

Trauman toistuessa nämä persoonallisuuden osat omaksuvat vähitellen omat identiteettinsä. Syynä häiriölle on yleensä varhaislapsuudessa alkanut toistuva, vakava traumatisaatio, kuten fyysinen tai henkinen pahoinpitely tai seksuaalinen hyväksikäyttö.

Lähdelahdenkin dissosiatiivinen identiteettihäiriö on syntynyt lapsuuden trauman kautta.

– Kun olet lapsena joutunut elämään jatkuvasti vaikeissa oloissa, niin aivosi ovat jääneet dissosiaatioon, mikä on aiheuttanut sen, ettei persoonallisuutesi ole koskaan kasautunut yhdeksi, vaan se on jäänyt erillisiksi osiksi, hän kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Sivupersoonat pelastivat

Tiia Lähdelahdella sivupersoonia on noin 25. Hän kokee, että sivupersoonat ovat pelastaneet hänen elämänsä.

– Jos minulla ei olisi näitä persoonia, joutuisin kantamaan yksin sen tiedon ja taakan. Se olisi liian suuri ja sattuisi liikaa, sivupersoonat suojelevat minua. 

Haastattelun alkupuolella ”edessä” on Lilja, ja sivukorvalla juttutuokiota kuuntelee Laura. Tiia  kutsuu eri persooniensa kokonaisuutta systeemiksi. Laura on Tiian suojelija ja huolehtija, ikään kuin se hoivaava aikuinen.

Laura huolehtii, etteivät muut persoonat nouse esiin väärissä tilanteissa.

– Tiia on meistä todennäköisesti se, joka kantaa kaikkia traumoja. Vielä toistaiseksi tilanne on sellainen, että häntä tavallaan suojellaan kaikelta tiedolta ja hoidetaan Tiian puolesta arkielämää.

Jokaiselle persoonalle on oma tehtävänsä, eivätkä persoonat riitele keskenään. Trauman laukaiseva persoonallisuuden vaihto saattaa aiheuttaa Tiialle päänsäryn tai paniikkikohtauksen.

– Myös tietty triggeri, kuten lapsuudesta tuttu haju, ääni tai tilanne voi vaihtaa persoonaa yhtäkkiä, silloin en välttämättä huomaa persoonan vaihtumista itse.

Traumasta syntynyt

Tiia Lähdelahti ei tiedä, voivatko hänen persoonansa koskaan yhdistyä yhdeksi. Hän käy terapiassa, jossa yritetään tähdätä persoonien yhdistämiseen.

– Meillä on tapahtunut jo yksi integraatio, mutta se tuntuu aika pieneltä siihen verrattuna, että olisi vielä melkein kolmekymmentä osaa jäljellä, joiden pitäisi yhdistyä keskenään.

Tiia haluaa puhua dissosiatiivinen identiteettihäiriöstä, koska hänen mielestään se on vaiettu asia. Persoonallisuudet ovat tärkeä selviytymismekanismi elämässä, ja Tiialle oli mullistava kokemus saada ymmärrys kokemilleen asioille.

– Olen koko elämäni kuullut olevani outo ja hullu, enkä ole saanut samaistumispintaa. Ehkä joku voi samaistua minuun ja löytää itsestään asioita, kun puhun tästä, Tiia pohtii.

Lue myös:


Lue myös:

    Uusimmat