Ministeriön toimittamat tiedot: Karu kuva suomalaisesta mielenterveyskriisistä

“Meillä on mielenterveyskriisi Suomessa käynnissä” – tämä on Mieli ry:n näkemys ratkaisuista 7:11
“Meillä on mielenterveyskriisi Suomessa käynnissä” – tämä on Mieli ry:n näkemys ratkaisuista (26.3.2023)

Mielenterveyden häiriöt ovat suurin syy pitkiin sairauspoissaoloihin, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hallitusneuvotteluihin toimittamassaan aineistossa.

STM:n mukaan viime vuonna mielenterveysongelmien takia menetettiin noin 5,4 miljoonaa työpäivää.

– Eniten mielenterveysperusteisen sairauspäivärahan saajia on 35–49-vuotiaiden naisten ryhmässä, STM kertoo.

Ahdistuneisuushäiriöt ja masennushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveydenhäiriöitä, joiden perusteella maksetaan sairauspäivärahaa.

Sairauspoissaolopäivä maksaa 420 euroa

Nuorten eli alle 35-vuotiaiden jääminen työkyvyttömyyseläkkeelle on ollut myös kasvussa. STM:n asiakirjojen mukaan kasvun keskeiset syyt ovat mielenterveysperustaiset työkyvyttömyyseläkkeet.

Alle 35-vuotiaiden, mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana. STM:n mukaan 2000-luvun alussa reilut 11 000 nuorta oli työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyistä. Toissa vuonna heitä oli jo lähes 21 000.

– Tilastot kertovat, että työkyvyttömyyttä aiheuttavat mielenterveysongelmat alkavat usein jo ennen kunnollista työelämään kiinnittymistä, STM sanoo.

Jos edes prosentti alkavista sairauspäivärahakausista saataisiin vähenemään, se tarkoittaisi ministeriön mukaan arviolta noin 54 000:ta työpäivää, jotka työntekijät olisivat töissä eivätkä sairauspäivärahalla.

Yhden sairauspoissaolopäivän hinnaksi on arvioitu 420 euroa työnantajille menetettyinä työtuloina ja sosiaaliturvajärjestelmälle maksettuina korvauksina.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisussa vuodelta 2017 mielenterveyshäiriöistä johtuvien sairauspäivärahakausien arvioitiin alentavan Suomen bruttokansantuotetta 0,28–0,4 prosenttia.

Yli 40 prosenttia miehistä kokenut parisuhteessa henkistä väkivaltaa

Ministeriö on toimittanut neuvottelijoille runsaasti tietoa myös lähisuhdeväkivallasta Suomessa. STM:n mukaan lähisuhdeväkivalta koskettaa huomattavaa osaa väestöstä.

– Tutkimusten mukaan kolmannes naisista ja noin viidennes miehistä on kokenut elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai sillä uhkailua.

Tämän lisäksi naisista lähes puolet ja miehistä yli 40 prosenttia on kokenut henkistä väkivaltaa parisuhteessa.

Vaikka lähisuhdeväkivalta on Suomessa suuri ongelma, turvakoteja ei ainakaan kaikilla alueilla ole tarpeeksi. Vuonna 2020 THL arvioi, että turvakotien perhepaikkojen tarvittava kokonaismäärä vaihtelee 262–367 perhepaikan välillä.

Maaliskuussa turvakodeissa oli 230 perhepaikkaa eli paikkaa aikuiselle ja hänen mukanaan oleville alaikäisille lapsille.

– Suomessa on vuoden jokaisena päivänä vapaana turvakotipaikkoja, mutta kaikilla alueilla ei aina ole paikkoja vapaana, STM:n asiakirjassa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat