Tietyt ruoka-aineet voivat laukaista migreenin

Runsaasti luonnollisia amiineita sisältävät ruoka-aineet voivat laukaista migreenioireita herkissä ihmisissä. Luonnollisia amiineita löytyy kaikkialta maailmasta eläimistä, kasveista ja bakteereista, mutta tietyissä ruoka-aineissa niitä on tavallista enemmän. Migreenioireisiin on liitetty esimerkiksi kypsät juustot, etikkasäilykkeet, pitkälle jalostetut ruuat, marinadit, kalatuotteet, avocado, vadelmat, banaani sekä alkoholipitoiset juomat, erityisesti punaviini. Yksittäisten ruoka-aineiden välttämisestä ei kuitenkaan yleensä ole apua migreenin hoidossa, vaan oireet ovat useimmiten seuraus monien riskitekijöiden yhdistelmästä.

Luonnollisilla amiineilla on elintarvikkeissa tärkeä rooli, sillä ne vaikuttavat kullekin ominaiseen makuun ja aromiin. Amiinien perheeseen kuuluu monia kemiallisesti erilaisia yhdisteitä, joista ainakin tyramiinilla, fenyylietyyliamiinilla ja histamiinilla tiedetään olevan vaikutuksia ihmisen elimistössä. Tähänastisten tutkimusten perusteella uskotaan, että migreenistä kärsivillä ihmisillä on puutteellinen kyky metaboloida eli hajottaa aineenvaihdunnassaan näitä amiineita.

Elimistön kyky hajottaa amiineita on perinnöllinen

Amiinien ja migreenin yhteys havaittiin, kun tuberkuloosin ja depression hoidossa käytettävän lääkkeen huomattiin aiheuttavan potilaille toistuvaa, jyskyttävää päänsärkyä tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä. Lääkkeen huomattiin estävän elimistön luonnollista mekanismia hajottaa ravinnon mukana tulevia amiineita, minkä seurauksena potilaiden veren amiinipitoisuus nousi tavallista korkeammaksi. Koska migreeniä on pidetty myös osittain perinnöllisenä sairautena, on mahdollista, että myös ihmisen elimistön luontainen kyky hajottaa ravinnon amiineita olisi perinnöllistä ja että migreenistä kärsivillä se olisi tavallista heikompi.

Migreenistä kärsii maailman väestöstä 8 - 20 prosenttia ja sairauteen vaikuttavia tekijöitä on monia. Perinnöllisen taipumuksen ja ravinnon laadun lisäksi oireisiin vaikuttavat strerssi, hormonaaliset tekijät, unen puute, pitkät ateriavälit ja paastoaminen. Migreenistä tai toistuvasta päänsärystä kärsiville suositellaan päiväkirjan pitämistä usean kuukauden ajan sekä päänsärystä, nautituista aterioista, unirytmistä ja muista päivittäisistä stressitekijöistä. Vaikka kärsivällisyys juuri omien oireille altistavien tekijöiden selvittämiseksi ei riittäisikään, voivat jo stressinhallinta, säännöllinen liikunta ja tasapainoinen terveellinen ruokavalio yhdessä vapauttaa piinallisesta päänsärystä.

(Finfood)

Lähde: EUFIC, The European Food Information Council -järjestön internetsivut

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja