Tietoturvatutkija: Mika Lintilän selitys Whatsappin kaappaamisesta on epäuskottava – "Kukaan ei paljasta vakoiluohjelmaa lähettämällä typerän meemin"

Ministeri Lintilän viestikohuun odotetaan selvitystä 9:27
Mitä puhelimen kaappaus käytännössä tarkoittaa? Katso koko keskustelu videolta.

Selvitys ministeri Lintilän puhelimen mahdollisesta kaappaamisesta valmistuu tänään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi viime viikolla epäilevänsä puhelimensa tulleen kaapatuksi, kun hänen puhelimestaan lähti keskustalaisten sisäiseen Whatsapp-ryhmään SDP:n johtoa rienaava meemi.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ei usko selitykseen Whatsappin kaappaamisesta.

– Kyllähän se kuulostaa oudolta, että puhelin kaapattaisiin ja siitä lähetettäisiin meemi omistajan tietämättä. Puhelimen kaappaaminen on vaikeaa, koska puhelimet ovat hyvin tietoturvallisia. Se voidaan tehdä kehittyneellä vakoiluohjelmalla, mutta jos sellainen ministerin puhelimeen saadaan, sitä ei kukaan lähde paljastamaan siten, että laittaa jonkun typerän meemin. Kyllä sitä käytettäisiin jollain muulla tavalla hyödyksi, Järvinen kommentoi Huomenta Suomen sohvilla.

Sosiaalisen median tutkija Elisa Kannasto pohtii, että jos selvityksen lopputulemana käy ilmi, että kyse olikin jonkinlaisesta hätävalheesta, tapaus voi jäädä kansan mieliin ”Meemi-Lintilän” muodossa.

– Kohu on kestänyt jo viikon verran, joka pääasiassa johtuu siitä, miten se hoidettiin alun perin. Tämä aiheuttaa spekulaatiota, jota voi kierrättää pitkään ja käsitellä tunteellisestikin. Varsinkin ajatellen, jos tämä oli hätävalhe, oikea keino olisi ollut heti alkuun sanoa, että minä toimin kuten normaalit ihmiset nykyään toimivat ja lähetän meemejä.

– Kyllähän tällaisista aina jää tietynlainen leima ja jälki, ehkä joku etuliite, Kannasto toteaa.

Järvinen jatkaa, että olisi ollut viisainta tutkia asiaa ensin puolueen sisällä eikä heti lähteä puhumaan kaappauksesta.

– Se lähti heti laukalle ja heti alettiin sanoa, ettei tiedetä eikä kommentoida ennen kuin selviää. Tänään tulee tasan viikko, kun se on ollut otsikoissa. Sikäli tämä on hoidettu tosi huonosti.

Lue myös:

    Uusimmat