Tiesitkö: Voit saada avustusta asuinrakennuksesi korjaukseen

Korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksiin on varattu valtion vuoden 2013 talousarviossa 50,5 miljoonaa euroa.

– Erityisinä painopisteinä ovat edelleen korjausavustukset hissien jälkiasentamiseen hissittömiin asuinrakennuksiin sekä avustukset vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen. Tavoitteena on, että kotona voisi asua mahdollisimman pitkään, ministeri Krista Kiuru kertoo.

Korjausavustuksia myönnetään lisäksi kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten kustannuksiin sekä huoltokirjojen laatimiskustannuksiin. Myös terveyshaitta-avustusten myöntäminen jatkuu. Vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten enimmäistulorajoja on tarkastettu indeksikorotuksen mukaisesti.

Energia-avustuksia myönnetään edelleen energiakatselmusten laatimiseen, rakennusten ulkovaipan korjaamiseen sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin toimenpiteisiin lähinnä kerros- ja rivitaloille. Ikkunoiden, parvekeovien ja lisäeristämisen osalta avustusten tarkempia edellytyksiä on kiristetty. Myös pientalojen tarveharkintaisissa energia-avustuksissa enimmäistulorajoihin on tehty indeksitarkistus.

Määrärahat ovat pienentyneet, joten energia-avustuksia ei myönnetä enää uusiutuvan energian käyttöön siirtyville asuintaloille. Avustuksia ei myönnetä myöskään hissien korjauksiin tai perusparannuksen suunnitteluun erillisenä toimenpiteenä eikä haja-asutusalueitten talousjätevesikorjauksiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä ja hakuajasta. Korjaus- ja energia-avustusten hakemukset jätetään rakennuksen sijaintipaikan kuntaan, joka myöntää avustukset. ARA myöntää hissi-, liikkumisesteen poisto- ja terveyshaitta-avustukset, joissa on jatkuva haku. Työt voi aloittaa avustuspäätöksen jälkeen.

Avustusten hakeminen ja myöntäminen:

  • Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä ja hakuajasta.
  • Korjaus- ja energia-avustusten hakemukset jätetään rakennuksen sijaintipaikan kuntaan, joka myöntää avustukset.
  • ARA myöntää hissi-, liikkumisesteen poisto- ja terveyshaitta-avustukset, joissa on jatkuva haku.
  • Työt voi aloittaa avustuspäätöksen jälkeen.
  • Avustuksen myöntäjä voi myös antaa ennakkoaloitusluvan.

MTV3 / Jokakoti

Lähde: Ympäristöministeriö, Isännöintiliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja