Tiesitkö tätä traagisesti menehtyneestä Grace Kellystä?

AVA Dokumentin tähti Grace Kellyn elämään mahtui onnellisia käänteitä, mutta kaikesta huolimatta naisen kerrotaan olleen masentunut. Tiedätkö näitä kaikkia faktoja edesmenneestä ruhtinattaresta ja Hollywood-tähdestä?

Hollywood-tähdestä Monacon ruhtinattareksi? Vain Grace Kelly on pystynyt tähän! Menestyneen näyttelijättären ja kauneusikonin lyhyeen uraan mahtuu 29 elokuvaa. Elokuvataipaleensa jälkeen hän vaikutti miehensä ja hallitsijan Rainier III:nnen rinnalla Monacon ruhtinaskunnassa.

Vaikutusvaltaisesta miehestä, menestyneestä urasta ja kolmesta lapsestaan – prinsessa Carolinesta, prinsessa Stéphaniesta ja nykyään Monacoa hallitsevasta ruhtinas Albert II:sta – huolimatta Grace Kelly kärsi masennuksesta ja oli tyytymätön elämäänsä.

Grace Kelly menehtyi traagisesti auto-onnettumuudessa 14. syyskuuta vuonna 1982 Monacossa. Hän oli kuollessaan vain 52-vuotias.

Tiesitkö näitä Grace Kellystä?

1951: Grace Kelly nähtiin ensimmäisen kerran pitkässä elokuvassa vuonna 1951, kun hän näytteli Louise Ann Fulleria Henry Hathawayn ohjaamassa epätoivoisesta miehestä kertovassa elokuvassa 14 tuntia (alunperin Fourteen Hours). Ennen tätä nainen oli näytellyt lähinnä televisiosarjoissa.

1954–1955: Ikimuistoisimpina Kellyn rooleina pidetään vuosien 1954–1955 kolmea Alfred Hitchcockin elokuvaa: Täydellinen rikos, Takaikkuna ja Varkaitten paratiisi (englanniksi Dial M for Murder, Rear Window ja To Catch a Thief).

1954: Grace Kelly voitti parhaan naispääosan Oscarin vuonna 1954 elokuvastaan Mies, jonka minulle annoit (alunperin The Country Girl).

1955: Monacon hallitsija Rainier III kihlasi Grace Kellyn 10.5 karaatin smaragdihiottua timanttia kantavalla sormuksella. Nykyisin esimerkiksi Suomessa ostettavissa timanttisormuksissa timantit ovat yleensä alle yhden karaatin luokkaa. Parikunta meni kihloihin jouluna 1955.

1956: Naisen näyttelijänura oli lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Hän oli 1950-luvun alussa uransa kultavuosina ehdolla kuusi eri kertaa näyttelijäntyönsä ansiosta niin Oscar- kuin Golden Globe -palkintogaaloissa. Viimeiseksi Kellyn elokuvaksi jäi vuoden 1956 Skandaalihäät (alunperin High Society). Samana vuonna nainen muutti Monacoon, avioitui Monacon ruhtinaan kanssa ja "eläköityi" näyttelijänä työskentelystä. Nyt Grace Kelly ei ollut enää näyttelijä, vaan ruhtinatar ja prinsessa.

1993: Grace Kelly oli ensimmäinen näyttelijätär, joka sai kuvansa postimerkkiin Yhdysvalloissa vuonna 1993.

2012: Grace Kellyn kuolemasta tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta 14. syyskuuta 2012.

AVA Dokumentti: Grace Kelly, Monacon ruhtinatar AVAlla maanantaina 10.9. klo 22.00.


AVA

Kuvat: Getty Images, Lehtikuva, AVA

Lähteet: Wikipedia, This is Shangri-La -blogi, IMDb

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja