Tiesitkö: Tästä syystä unesi ovat niin kummallisia

Miksi säpsähdät aina hereille ennen nukahtamista, tai näet toistuvasti samoja unia? Kokosimme yhteen erikoisia unifaktoja.

Miksi unet ovat niin outoja? Miksi näen paljon painajaisia? Yöllinen maailmamme voi kertoa meille paljon, mutta totuus ei suinkaan löydyn uniselityskirjasta, vaan sinusta itsestäsi.

1. Miksi säpsähdät hereille juuri ennen nukahtamista?

Jos ehdit nukahtaa ennen kuin lihakset ehtivät rentoutua riittävästi, säpsähdät hereille. Esimerkiksi kaatumis- ja putoamisunet johtuvat usein tästä.

2. Mistä unet kertovat?

Jos haluat tietää, mitä unesi kertovat, ei sinun kannata ensimmäiseksi rynnätä lukemaan unien sanaselityskirjoja. Käännä ennemmin katseesi peiliin ja pohdi, millainen elämäntilanteesi on. Alitajuntamme käsittelee öisin päivän tapahtumia ja esimerkiksi ongelmia, kuten stressiä tai pelkotiloja.

Jos näet esimerkiksi usein ahdistavaa unta pohdi, mistä se voisi kertoa – onko sinulla käsittelemättömiä tunteita, surua tai ahdistusta elämässäsi?

3. Miksi jotkut unet toistuvat?

Saman unen näkemiselle on usein jokin syy. Käy untasi läpi ja pohdi, miten se heijastuu elämääsi – onko yleistunnelma ahdistava, pelottava vai positiivinen? Millaisia asioita unessasi näet?

Usein alitajuntamme pyrkii kertomaan meille unen kautta todellisia toiveitamme ja kehottaa meitä toimintaan.

4. Näen usein painajaisia, miksi?

Jos näet toistuvasti painajaisia tai samaa, ahdistavaa unta yö toisensa jälkeen, saatat pitää sisälläsi käsittelemätöntä pahaa oloa. Jos et pääse painajaisista eroon, hae ammattiapua.

5. Miksi unet ovat niin kummallisia?

Kyse on puhtaasti aivojen toiminnasta. Kun nukut, muun muassa loogisesta ajattelusta ja syy-seuraus-suhteista vastaavat osat eivät toimi yhtä tehokkaasti, vaan ovat ikään kuin levossa. Siksi unet ovat usein päättömiä.

Tosin jos ryhdyt pohtimaan unesi symboliikkaa, löydät sieltä paljonkin yhtymäkohtia elämääsi: Jos esimerkiksi näet unta häkkilinnusta, voi alitajuntasi pyrkiä viestimään sinulle, että olet itse tilanteessa, josta et pääse pois.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja