Mainos

Tiesitkö? Tästä syystä postimerkki asetetaan aina kirjeen oikeaan yläreunaan

Jokainen meistä asettaa postimerkin automaattisesti kirjeen oikeaan yläkulmaan, mutta tiedätkö, mistä tämä sääntö on oikein peräisin? 

Posti kehottaa asettamaan postimerkin kirjekuoren tai kortin oikeaan yläkulmaan, ja suurin osa ihmisistä toimiikin automaattisesti tämän säännön mukaan. Mutta mistä syystä merkki asetetaan juuri oikeaan yläkulmaan, eikä vaikkapa alas tai vasemmalle?

Postimerkin ja osoitteen sijoittaminen kirjeen tai kortin oikeaan reunaan on perua vuodelta 1847, jolloin Maailman postiliitto perustettiin. Ensimmäisten postimerkkien ilmestyminen aiheutti paljon hämmennystä siitä, mihin nämä oudot laput kuuluisi sijoittaa.

Vielä tähän aikaan merkin paikalla ei kuitenkaan ollut kovinkaan paljon merkitystä, sillä kaikki postit leimattiin käsin postityötekijöiden toimesta. Postimerkin paikka haluttiin kuitenkin standardoida maailmanlaajuisesti samaan paikkaan lajittelun helpottamiseksi. 

Koneellistuminen vakiinnutti paikan lopullisesti 

Postimerkin paikka vakiintui hyväksi havaittuun paikkaan lopullisesti vuodesta 1890 alkaen, jolloin ensimmäiset lajittelua helpottavat koneet otettiin käyttöön. Kun postimerkki ja osoite on sijoitettu ohjeiden mukaan, kone osaa lajitella postin automaattisesti. Muussa tapauksessa työntekijät joutuvat lajittelemaan postin käsin. 

Ei siis huolta, kirjettäsi ei heitetä pois, vaikka merkki olisikin mennyt väärään paikkaan.

Postimerkin suunnalla ei myöskään ole merkitystä, vaan sen voi asettaa halutessaan vaikkapa ylösalaisin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että merkin asento voi kertoa vastaanottajalle paljon. 1800-luvun Englannissa nuoret rakastavaiset nimittäin viestivät toisilleen salaa postimerkkien avulla. Ylösalaisin asetettu merkki merkitsi suurta rakkautta, kun taas sivuttain asetettu merkki ystävyyttä. 

Video: Kaikille tuttujen muistilappujen käyttöönkin on olemassa omat sääntönsä. Oletko jo tutustunut niihin? 

0:33

Lähde: Mentalfloss

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja