Tiesitkö? Tästä syystä pastavesi vaahtoaa

Pastaveden vaahtoaminen on tuttu juttu kaikille pastan ystäville, mutta tiesitkö, mistä ilmiö johtuu?

Kun heität keittämätöntä pastaa kiehuvaan veteen, vesi alkaa vaahdota. Oletko ikinä miettinyt, mistä pastaveden vaahtoaminen johtuu?Foodbeast-sivuston mukaan vaahto on kemiallinen ilmiö, joka syntyy, kun kiehuva vesi ja pasta yhdistetään.

Pasta on valmistettu jauhoista, vedestä ja joskus kananmunista. Tärkkelys ja proteiini kuivataan ja niistä tehdään pastaa. Kun sitten heität raa'an pastan kiehuvaan veteen, tärkkelys imee kosteassa ja kuumassa ympäristössä vettä itseensä niin kauan, että se rikkoutuu. Silloin tärkkelysmolekyylit leviävät veteen luoden pastan ystäville tutun vaahdon.

Tärkkelys on myös syy siihen, miksi spagetit tarrautuvat toisiinsa kesken keittämisen. Tämän vuoksi keittovettä kannattaakin sekoittaa aina välillä. Kun spagetit ovat kypsiä, vesi on jo täynnä tärkkelystä. Vettä kannattaakin säästää ja lisätä kastikkeen joukkoon, jotta se tarrautuu paremmin kiinni pastaan.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Foodbeast

Lue myös:

    Uusimmat