Tiesitkö: Tästä syystä hyttyset majailevat pihamaallasi

Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Niitä voi lievittää antihistamiinilla ja kortisonivoiteella. Hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä, minkä vuoksi piha-astiat ja kastelukannut kannattaa tyhjentää.

Tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista kertoo, että hyttysten toukat elävät seisovassa vedessä, kuten lammikoissa ja ojissa. Rantavesissä kasvavat hyönteisten toukat ovat kalojen ruokaa ja monet linnut muuttavat pohjoiseen pesimään takuuvarman hyönteisravinnon vuoksi.

– Hyttyset pystyvät lisääntymään myös sadevesiastiaan tai kastelukannuun jääneessä vesitilkassa. Älä siis kasvata hyttysiä pihallasi. Tyhjennä piha-astiat tai pistä kannet päälle, ohjeistaa Juha Jantunen Allergia- ja ympäristöinstituutista.

– Tänä kesänä hyttysiä on tulossa paljon, koska lumet sulivat myöhään ja lammikoita riitti pitkälle kevääseen. Lämmin toukokuu takasi hyvät olosuhteet toukkien kasvulle.

Hyttyset ovat liikkeellä varjoisissa metsissä, pilvisellä säällä ja illan hämärtyessä. Hyttysten ininän välttää parhaiten auringonpaisteella ja kovalla tuulella. Avoimet aurinkoiset paikat ovat puolestaan paarmojen valtakuntaa.

Hyönteisten määrää voi vähentää myös linnunpönttöjen avulla.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja