Piinaavatko paarmat? Tutkijalta helpottavia uutisia

2:16imgMiksi joinain kesinä paarmoja on paljon, toisina ei juurikaan? Katso Jaakko Pohjoismäen haastattelu yllä olevalta videolta!
Julkaistu 22.07.2025 12:15
Toimittajan kuva
Juuso Kääriäinen

juuso.kaariainen@mtv.fi

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Moni on huiskinut viime aikoina runsaasti paarmoja pois kimpustaan, mutta alueellista vaihtelua paarmojen esiintyvyydessä on.

Viileä alkukesä hidasti paarmojen kuoriutumista, mutta hellejakson jälkeen tilanne on muuttunut – joskin alueellista vaihtelua on runsaastikin.

Esimerkiksi Etelä-, Länsi- ja Lounais-Suomessa paarmatilanne on Itä- ja Pohjois-Suomea vähäisempi. Hangon hiekkarannoilla paarmoihin törmää ylipäänsä epätodennäköisemmin kuin lakkametsässä Itä-Suomessa tai metsäisessä Lapissa.

Moni vihaa paarmoja ja muita pörriäisiä sydämensä kyllyydestä. Hyönteistutkija Marko Mutanen muistuttaa kuitenkin, että kaikki lajit ovat tarpeellisia.

Lue lisää: Mitä hyötyä on hyttysistä tai paarmoista? Hyönteistutkijalta tärkeä muistutus

Suomessa elää kaiken kaikkiaan 40 paarmalajia. Osa lajeista esiintyy nyt runsaslukuisina, mutta toisista lajeista havaintoja jopa puuttuu, kertoo Itä-Suomen yliopiston molekyylibiologian ja -genetiikan professori Jaakko Pohjoismäki.

– Jos se jotain lohduttaa, niin nämä kuumat kelit tarkoittavat, että paarmojen elinkierto saadaan päätökseen myös aika nopeesti. Että se on lyhyt ja intensiivinen se kausi, Pohjoismäki kertoo MTV Uutisille.

Paarmatilanne voi Pohjoismäen mukaan helpottaa jopa viikon sisällä. 

Miksi joinain kesinä paarmoja on paljon, toisina ei juurikaan? Katso Jaakko Pohjoismäen koko haastattelu yllä olevalta videolta! Videolla lisäksi suomalaiset kertovat tämän hetken paarmahavainnoistaan.

Lue myös: Oletko jo bongannut? Tällaisia hyönteisiä Suomeen on kotiutunut – "Teki aika nopean rynnäkön"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Hyönteiset