Tiesitkö? Täältä joulukuusi on kotoisin!

Joulukuusella on pitkät perinteet ja koristellun kuusipuun alkuperästä on monia arveluita. Varmaa tietoa varhaisista joulukuusista löytyy Latvian Riikasta, joka ylpeilee olevansa joulukuusen syntymäkaupunki.


Jo keskiajalla silloisen Liivinmaan killoilla oli tapana ilahduttaa joulun alla lapsia koristelemalla puita karamelleilla. Eräs näistä killoista oli ulkomaalaisten kauppiaiden veljesjärjestö Mustapäät. Kerrotaan, että Mustapäät pystyttivät ensimmäisen joulukuusen Riikaan vuonna 1510. Mustapäät koristelivat kuusia myös Tallinnassa. Joidenkin väitteiden mukaan joulukuusen syntyvuosi olisi ollut jo 1441, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole. Kertomusten mukaan Tallinnassa viimeisenä iltana ennen pyhiä joulupuu kuljetettiin Raatihuoneentorille, jossa veljeskunnan jäsenet pistivät tanssiksi kuusen ympärillä. Myös Pohjois-Saksassa kerrotaan olleen muun muassa omenoilla, pähkinöillä ja paperikukilla koristeltuja joulukuusia jo 1500-luvulla.

Riiassa vietetään edelleen aina joulun aikaan Joulukuusifestivaalia, jolloin toinen toistaan koreammat kuuset kaunistavat kaupunkikuvaa. Kuusien koristelusta vastaavat Latvian palkitun taideakatemian opiskelijat. Tänä vuonna kuusifestivaalia vietetään 6.12.2013 -13.1.2014.


Lähteet Latvia.travel.fi, Liveriga.com, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat