Tiesitkö? Sähkösavukkeissakin piilee yllättävä riski!

Lupa myydä vain itsestään sammuvia savukkeita on vähentänyt tupakoinnista aiheutuneita palokuolemia. Silti tupakointi on yhä yleisin syy kuolemaan johtavalle tulipalolle.

Tupakointi on paloriski, vaikka palo ei johtaisi kuolemaan. Perinteisten savukkeiden aiheuttamien palojen lisäksi paloja on syttynyt sähkösavukkeiden latauslaitteista. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 60 ihmistä.

Tupakointi on ollut selkeästi suurin kuolemaan johtaneen tulipalon syttymissyy. Vuonna 2010 tuli voimaan säädös, jonka mukaan Suomessa saa myydä vain itsestään sammuvia savukkeita. Toimenpide vähensi tupakasta aiheutuvien palokuolemien määrää 10 – 15 tapauksella vuosittain.

Myös tupakoinnista aiheutuneet tulipalot ovat vähentyneet viidenneksellä itsestään sammuvien savukkeiden tulon jälkeen. Kuitenkin viime vuonnakin tupakoinnista syttyi 256 rakennuspaloa. Tupakoinnin aiheuttamat paloriskit eivät liity pelkästään savukkeeseen vaan myös käytettyihin tulentekovälineisiin.

Sähkösavukkeisiin liittyy turvallisuusriski

Sähkösavukkeiden käyttö on tuonut uusia tupakointiin liittyviä turvallisuusriskejä. Tupakointituotteita tilataan paljon maista, joissa ei ole samantasoista markkinavalvontaa kuin Suomessa. 

– Suomessa ei ole enää valvontaa markkinoille tuleville laitteille. Markkinoilla voikin tulla vastaan nykyään ihan mitä tahansa, sanoo Spekin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino.

Leino toivookin kuluttajien kertovan ongelmista Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille, joka voi viranomaistahona kohdentaa markkinavalvontaa tuotteille.

Huonolaatuisista sähkösavukkeiden latureista on aiheutunut tulipaloja. Lisäksi tuotteisiin liittyy sähköiskun vaara.

– Sähkötupakkalaitteet, jotka ladataan tietokoneen usb-liittymän kautta, ovat aiheuttaneet ongelmia. Jos on hyvä tietokone, siinä tuskin on ongelmaa.  Tuotteiden kirjo on kuitenkin aika laaja, niin ainakin laturit ovat osoittautuneet heikoksi lenkiksi, Leino toteaa.

Sähkösavukkeiden käyttö on aiheuttanut myös erheellisiä paloilmoituksia, kun savuilmaisimet ovat reagoineet sisätiloissa tupakointiin.

– Sekin, että voisi pössytellä missä tahansa koska sähkötupakassa on erilaista savua, on osoittautunut vääräksi, eli kyllä ne laukaisevat kunnon paloilmoituslaitteet ihan melkein samalla lailla kuin perinteinen tupakointi.

Tämän vuoden tulipaloissa kuollut 21 enemmän kuin vuosi sitten


Alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 60 ihmistä 54 eri palossa.

Mediaseurannan tiedoista ilmenee 57 kuolleen sukupuoli: kuolleista 40 oli miehiä ja 17 naisia. 

Palokuolleista yli 65-vuotiaita on ollut 12. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 39.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö


Lue myös:

    Uusimmat