Tiesitkö: Ihmisen haukotus tarttuu myös koiriin!

Selvityksen mukaan ihmisen haukottelu tarttuu myös koiriin: ihmisten parhaiden ystävien uskotaan haukottelevan todennäköisesti samaan aikaan kun omistajansa.

Haukotuksen tarttuminen on mielenkiintoinen ja ratkaisematon mysteeri, jonka on esimerkiksi selitetty olevan toiminnan tarttumista, joka on yleistä sosiaalisilla eläimillä: ihminen tempautuu helposti ja huomaamattaan mukaan ryhmän käyttäytymiseen vaikkapa väsyneenä. Myös on oletettu, että yhteisellä haukottelulla on viestitty lauman jäsenille, että nyt on aika mennä esimerkiksi nukkumaan.

Vaikka haukottelun tarttumisen syytä ei ole löydetty, uuden selvityksen mukaan haukotuksen tarttuminen ei ole vain ihmisten välistä.

Portugalialaisen selvityksen mukaan koirat haukottelevat silloin, kun ne kuulevat omistajiensa tekevän niin: omistajan haukottelu osoittautui lisäävän koirankin haukottelua peräti viisinkertaisesti.

– Koirat haukottelivat enemmän silloin kun ne kuulivat tuttujen ihmisten haukottelevan, selvitykseen osallistunut tutkija Joana Bessa kuvailee.

Lähes puolet koirista taas haukotteli silloin kun ne kuulivat kenen tahansa ihmisen haukottelevan.


Koska koirat tuppautuivat haukottelemaan silloin, kuin niiden läheisen omistajankin, ilmiön onkin pohdittu saattavan liittyä koirien empatiakykyyn.

– Tulokset viittaavat siihen, että koirilla on kyky eläytyä ihmisiin, selvityksen johtohahmo Karine Silva kuvailee.

Selvitykseen osallistui 29 koiraa, jotka ovat asuneet omistajansa kanssa vähintään kuusi kuukautta. Omistajien ja koirille tuntemattomien ihmisten haukotukset nauhoitettiin ja soitettiin myöhemmin koirille. Koirien haukottelukerrat kirjattiin ylös.

Aiempien tutkimusten mukaan koirien on katsottu matkivan ihmisten haukotuksia nähdessään ihmisten aukovan suutaan haukotellessaan.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähteet: Digitalspy.co.uk, Telegraph.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat