Tiesitkö? Ihminen kesytti koiran jo yli 30 000 vuotta sitten!

Koira on ollut ihmisen paras ystävä pitempään kuin mikään muu eläin – ja vieläpä pitempään, kuin olimme luuleetkaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihminen on kesyttänyt koiran yli 30 000 vuotta sitten. Yleisen käsityksen mukaan koira olisi kulkenut ihmisen rinnalla vain lähes puolet vähemmän ajan, eli vasta 14 000 vuotta.

Tulokset koiran varhaisesta kesyyntymisestä saatiin selville tutkimalla noin 33 000 vuotta vanhaa siperilaisen koiran kalloa. Tutkijat etsivät poikkeavia fyysisiä piirteitä, jotka viittaavat siihen, että koira on eriytynyt ja kesyyntynyt kantaisästään sudesta. Näitä piirteitä ovat muun muassa lyhyempi kuono, leveämpi leuka ja täpötäysi hammasrivistö. Tutkijat analysoivat ihmisten suosineen niitä susia, jotka olivat sosiaalisempia eivätkä näyttäneet niin uhkaavilta. Ajan myötä juuri näistä fyysisistä ominaisuuksista ja käyttäymisvieteistä tuli susien keskuudessa vallitsevampia.

Metsästyksellä ja keräilyllä eläneet heimot ovat todennäköisesti tarvinneet koiria suojakseen, seurakseen ja riistan jahtaamiseen – koira auttoi ihmistä oppimaan tehokkaaksi saalistajaksi. Koiran loistava hajuaisti on auttanut ihmistä jäljittämään saaliseläimiä helposti.

Muinaiset koirat eivät kuitenkaan ole nykylemmikkien esivanhempia. Tutkijoiden mukaan koirat eivät olisi selvinneet jääkaudesta. Nykykoiran juurien uskotaan johtavan Lähi-itään ja itäiseen Aasiaan.

Lähde: arizona-news, hs.fi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat