Tiede puhuu tipattoman puolesta – tiesitkö näistä uskomattomista vaikutuksista?

Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti –"Istuin jouluna yksin baarissa ja join" 7:09
Alkoholi vei Kalle Lähdettä melkein 30 vuotta. Hän kertoi Huomenta Suomessa joulukuussa 2017, miten hän onnistui raitistumaan.

Kostean joulukuun jälkeen moni vähentää alkoholin juomista tai ryhtyy jopa tipattomalle tammikuulle. Jo kuukauden pidättäytyminen iloliemestä edistää terveyttä.

Loppuvuoden pyhien jälkeen olo saattaa olla turvonnut ja ähky. Samaan aikaan uuden vuoden ja vuosikymmenen alku on monelle elämänmuutosten aikaa. Osa ryhtyy tipattomalle sekä oloaan että terveyttään parantaakseen.

Kuukauden pidättäytyminen alkoholista onkin terveydelle hyödyllistä.

Alkoholittomuus pienentää diabeteksen ja maksasairauden riskitekijöitä

Vuonna 2018 ilmestyneessä brittitutkimuksessa havaittiin, että kuukauden tipattomuus paransi ihmisten insuliiniresistenssiä, laski verenpainetta ja kolesterolia sekä vähensi syövän kasvamiseen liittyvien tekijöiden määrää veressä. 

Yhteensä 141 ihmisen otantaan perustuvat tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan alkoholista pidättäytyminen pienentää riskiä sairastua syöpään, kakkostyypin diabetekseen ja rasvamaksaan.

Myös New Scientist -tiedelehden työntekijät huomasivat vuonna 2013 suorittamassaan kokeessa, että viiden viikon tipattomuus näkyy ihmisen terveydessä. Tuopin syrjään sysänneiden osallistujien maksaan kertynyt rasva väheni vähintään 15 prosentilla. Myös heidän veren glukoositasonsa laskivat, mikä pienentää riskiä diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään.

Alkoholiton kuukausi voikin muun muassa parantaa maksan toimintaa sekä laskea riskiä sairastua diabetekseen.

Tipaton näkyy hyvinvoinnissa ja lompakossa

Toisessa vuonna 2018 ilmestyneessä brittiläisessä tutkimuksessa todettiin, että kuukauden alkoholittomuus lisäsi ihmisten energisyyttä, paransi unta ja ihoa sekä auttoi pudottamaan painoa – jälkimmäistä selittävät alkoholijuomien runsaasti sisältämät kalorit.

Lisäksi Sussexin yliopiston tutkijat havaitsivat, että tipattoman aikana ihmiset onnistuivat säästämään rahaa. Ilmeisesti tulokset kannustivat yli 800 osallistujaa, joista 82 prosenttia alkoi miettiä syvemmin suhtautumistaan humalaan. Moni joi vielä elokuussakin tavallista vähemmän.

Samankaltaisia tuloksia saatiin Leedsin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Sen mukaan tipaton parantaa ulkonäköä, unta ja itsetuntoa, lisää energiaa ja auttaa laihtumisessa.

Tipaton tammikuu rohkaisee ihmisiä tutkimaan itseään ja tunteitaan. Alkoholittomuus auttaa näkemään, mitä juomisen vähentämisellä voidaan saavuttaa – ei niinkään, mistä sen takia joutuu luopumaan.

Lue myös:

    Uusimmat