Tutkijat nimesivät viisi "alkoholistiprofiilia" – näin ikä vaikuttaa ongelmien ilmenemiseen

Alkoholismi ei ole vain liiallista juomista. Pennsylvanian osavaltionyliopiston tutkijat uskovat, että alkoholistit voi olla mahdollista jakaa viiteen eri ”profiiliin” heidän ongelmiensa perusteella. Tietyt profiilit näyttävät korostuvan eri ikäryhmissä. 

Yhdysvaltaistutkijat ovat löytäneet viisi erilaista ”profiilia”, joihin alkoholistit voidaan luokitella. Tutkimuksesta kertovat Science Daily- sekä Medical News Today -sivustot. Eri profiileihin sopivilla ihmisillä alkoholiongelma ilmenee eri tavoin.

Tietyt alkoholismin piirteet näyttävät myös olevan yleisempiä tietyillä ikäryhmillä. Esimerkiksi nuoret aikuiset sopivat tavallisesti profiiliin, jossa ihminen juo liikaa, ja kokee sen johdosta krapuloita sekä muita vieroitusoireita. Yli viisikymppisillä aikuisilla ongelmana ovat puolestaan alkoholin käytön lopettamiseen liittyvät vaikeudet.

Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti, vaikka istui jouluna yksin baarissa juomassa. Artikkeli jatkuu videon alla.

7:06

Viisi alkoholismin profiilia 

Tutkiakseen, miten alkoholismi vaikuttaa eri ikäisiin ihmisiin, yhdysvaltalaistutkijat käyttivät kansallista rekisteriä alkoholin liittyvistä terveydentiloista. Noin 5400 ihmistä käsittävä otanta edustaa alkoholiongelmasta viimeisen vuoden aikana kärsineitä 18–64-vuotiaita yhdysvaltalaisia.

Tutkijat käyttivät datan analysoimiseen tekniikkaa, joka paljasti samoja alkoholismin piirteitä jakavat ihmiset. Nämä viisi alkoholismin profiilia tutkijat löysivät:

Alkoholi aiheuttaa onnettomuuksia: Profiiliin kuuluvat joutuivat runsaan juomisen seurauksena vaarallisiin tilanteisiin, jotka saattoivat johtaa loukkaantumisiin.

Juomista on vaikea vähentää: Ryhmän henkilöillä on halua vähentää alkoholin käyttöään, mutta heillä on ongelmia tavoitteen toteuttamisessa.

Juominen on hyvin ongelmallista, mutta sen aiheuttamia häiriöitä on vaikea hahmottaa: Profiiliin luokitellut raportoivat useista alkoholismiin liittyvistä oireista, mutta he eivät koe juomisen vaikuttavan ihmissuhteisiinsa, työhönsä tai harrastuksiinsa.

Juomisesta tulee paha olo: Ryhmään kuuluvat henkilöt kertoivat kokevansa krapulaa ja muita vieroitusoireita liiallisen juomisen seurauksena.

Juominen on erittäin ongelmallista: Profiiliin sopivat ihmiset kertoivat kokevansa kaikkia alkoholismiin liittyviä oireita.

Ikä vaikutti tyypilliseen profiiliin 

Iällä oli vaikutusta siihen, mihin profiilin alkoholiongelmainen tyypillisesti sopi.

Nuorille aikuisille tyypillistä oli krapuloista kärsiminen, kaikista alkoholismin oireista kärsiminen sekä vaikeus hahmottaa runsaan juomisen haittavaikutuksia.

Iän lisääntyessä vaikeus lopettaa juominen sekä runsaasta alkoholin käytöstä aiheutuneet loukkaantumiset lisääntyivät.

Tieto voi hyödyttää alkoholismin hoidossa 

Tutkijat toivovat, että tiedoista on hyötyä alkoholismin hoidossa. Potilaan ikä voi antaa viitettä siitä, millaisia alkoholismin oireita kannattaa etsiä hoidettaviksi.

Jatkoa varten tutkijat suunnittelevat tutkimusta, jossa tarkastellaan, miten alkoholistien profiilit muuttuvat iän kertyessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja