Nämä ovat alkoholijuomien pahimmat kaloripommit

Alkoholijuomissa piilee usein melkoinen kaloripommi ja juomat kerryttävät helposti kiloja vyötärölle. Vaikka täydellinen alkoholijuomista luopuminen ei kuulusikaan omaan repertuaariisi, on hyvä virkistää muistia ilojuomien kalorimäärien suhteen.

Alkoholi saattaa olla etenkin painoaan tarkkailevalle henkilölle salakavala kaveri, sillä alkoholijuomien kalorimääriä ei välttämättä tule laskeneeksi mukaan päivän kalorisummaan.

Alkoholissa on kuitenkin energiaa lähes yhtä paljon kuin rasvassa: yhdestä grammasta alkoholia saa noin 7 kilokaloria. Vaikka gramman sisältämä kalorimäärä ei tunnu huikaisevalta, tulee muistaa, että juomat sisältävät yleensä paljon muutakin kuin pelkkää alkoholia.

Suurin osa juomien energiasta tuleekin sokerista, joita löytyy erityisen paljon likööreistä ja muista makealta maittavista juomista. Takaraivossa kannattaa pitää myös se, että makeilla virvoitusjuomilla lantratut drinkit ovat melkoisia sokeripommeja.

Varsinaisia kaloripommeja ovatkin juuri liköörit, eivätkä muut väkevät alkoholijuomat kuten rommit ja viskit jää paljon pekkaa pahemmaksi. Myös oluen ja siiderin päivittäinen tissuttelu saattaa kostautua pian lisääntyvänä elopainona. Kolme makeaa 0,33 litran siideriä pitää sisällään yli 500 kaloria.

Keveimpiä alkoholijuomia ovat siis vähäsokeriset juomat. Kuivat viinit ja keinotekoisesti makeutetut light-versiot pitävät sisällään selvästi vähemmän kaloreita kuin makeat kollegansa.

Alkoholi ei kuitenkaan missään tapauksessa ole laihduttajan juoma, vaikka puhutaankin light-versioista.

Viinit

Kuiva valkoviini/12 cl/82 kcal
Makea valkoviini/12 cl/116 kcal
Punaviini/12 cl/85 kcal

Oluet

Olut (keskiolut, 4,5 til %)/0,33 l/141 kcal
Olut (vahva, 7,5–8 til%)/0,33 l/227 kcal
Olut (alkoholiton)/0,33 l/70 kcal

Siiderit ja lonkero

Siideri (kuiva, 4,7 til%)/0,33 l/117 kcal
Siideri (kevyt, 4,7 til%)/0,33 l/93 kcal
Siideri (makea, 4,7 til%)/0,33 l/168 kcal
Lonkero (4,7 til%)/0,33 l/182 kcal

Väkevät alkoholijuomat

Väkevät alkoholijuomat (viski, konjakki, vodka, rommi, gin…)/4 cl/80–120 kcal
Liköörit/4 cl/120–150 kcal

Lähteet: Fineli, www.kalorilaskuri.fi, www.pienipaatospaivassa.fi
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja