Tiedätkö, mitä pesuaineet sisältävät?

Harvoin tulee ajatelleeksi, millaisilla aineilla vaatteitaan pesee. Kuluttajan on kuitenkin hyvä tietää, mitä pesuaineet pitävät sisällään.

Luonnolle ja itselleen sekä tekstiileille ystävällisen pesuaineen löytäminen voi olla haastavaa. Valintaa tehdessä on hyvä tietää, mitä aineet tyypillisesti pitävät sisällään. Bloggaaja ja kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo, että useimmissa pesuaineissa on tensidejä eli pinta-aktiivisia aineita, jotka pienentävät veden pintajännitystä ja lisäävät veden pesutehoa. Fosfaatit taas pehmentävät vettä sitomalla veden kovuutta ja pesutehoa alentavia aineita.

Vesistöjen rehevöitymistä aiheuttava fosfaatti on usein korvattu muilla aineilla, kuten zeoliitilla, joka kuitenkin huuhtoutuu huonosti. Jos pyykkiin jää valkoisia ja pöliseviä raitoja, on syy usein zeoliitissa. Allergiselle ja astmaatikolle jäämät voivat aiheuttaa ärsytystä.

Hajusteeton pesuaine varma valinta

Etenkin vauvojen ja lasten sekä allergisen likapyykille hajusteettoman pesuaineen käyttäminen on tärkeää mutta samalla aineella on hyvä pestä omatkin vaatteet. Kannattaa suosia ympäristömerkittyjä tuotteita ja tiivisteitä. Niiden joukosta voi valita pesuaineet erilaisten tekstiilien mukaan eli omat aineet kirjavalle, vaalealla ja villaiselle sekä silkkiselle pyykille. Pesuaineen kanssa on hyvä olla nuuka ja annostella ainetta ohjeen mukaan.

Pyykkää ekologisesti

Vaihtoehtoisia pyykinpesuaineita ovat luontaistuotekaupoissa myytävät pesupähkinät, joiden kuorista irtoaa saippuan kaltaista pesuainetta eli saponiinia. Myös hitaasti liukenevia pesuainekuulia sisältävät ekopallot pesevät pyykin ekologisesti. Pallosta lähtee vähemmän kemikaaleja kuin tavallisista pesuaineista ja aineet ovat hajoavia.

Lähteet: Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille (2013), Martat

Lue lisää: MTV3 Koti:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja