Mainos

Tiedätkö, mitä lapsesi tekee netissä? Suosittujen sovellusten ikärajat älyttömän helppo ohittaa

Oletko tietoinen, mitä sovelluksia alaikäinen lapsesi oikein käyttää?

Useissa suosituissa sosiaalisen median palveluissa on ikärajaksi asetettu 13 vuotta. Joihinkin palveluihin ensimmäistä kertaa rekisteröityessä käyttäjän täytyy syöttää syntymäaikansa.

Tämän vaiheen voi kuitenkin kiertää yksinkertaisesti syöttämällä palveluun väärän iän. Tässä joitakin nuorison suosimia sovelluksia ja niiden ikärajat listattuna.

Facebook

Ikäraja: 13 vuotta

Facebook on suosituin sosiaalisen median palvelu, jota käyttävät kaikenikäiset aikuiset ja lapset. Sovelluksen ikärajasta huolimatta tunnusten luonti sivustolle on helppoa nuoremmiltakin. Alaikäisten tileistä voi raportoida suoraan Facebookille, joka poistaa tällaiset tilit.

Instagram

Ikäraja: 13 vuotta

Instagram on kuvien jakopalvelu, jossa voi julkaista ja editoida omia kuvia. Palvelussa voi seurata muita ihmisiä, sivustoja ja yrityksiä. Instagramiin on helppoa rekisteröityä alaikäisenkin – rekisteröitymiseen tarvitsee vain sähköpostiosoitteen.

Twitter

Ikäraja: 13 vuotta

Twitteriinkin tilin saa luotua väärällä iällä, eikä sitä juurikaan seurata. Twitter tosin poistaa alaikäisten ilmiannettuja tilejä pyynnöstä.

WhatsApp

Ikäraja: 16 vuotta

Viestisovellus WhatsApp vaatii käyttäjiltään vähintään 16 vuoden iän muista suosituista sovelluksista poiketen. Käyttöehdoissa määriteltyä ikärajaa ei kuitenkaan valvota – sovelluksen voi ladata omalle laitteelle ja käyttöönotto vaatii vain puhelinnumeron aktivoimisen.

Kik

Ikäraja: 13 vuotta

Pikaviestisovellus Kikin avulla käyttäjä voi etsiä keskustelukumppaneita lähialueeltaan sijaintia, koulua ja ikää hyödyntäen. Ikärajasta huolimatta nuoremmatkin saavat käyttää palvelua, mikäli heidän vanhempansa hyväksyvät käyttöehdot lapsen puolesta. Käytännössä tätä ei kuitenkaan valvota.

Snapchat

Ikäraja: 13 vuotta

Snapchatissa jaetaan niin kuvia kuin lyhyitä videoita. Palvelussa voi myös lähettää Snapchat-tarinoita, jotka näkyvät sovelluksessa vain vuorokauden ajan. Oletusasetuksena Snapchatin julkaisut näkyvät vain ystäville. Sovelluksen saa käyttöön helposti: se täytyy vain ladata puhelimeen ja synkronoida yhteystiedot puhelimesta suoraan sovellukseen.

Youtube

Ikäraja: 13 vuotta

Videopalvelu Youtubessa videoiden katselua on rajoitettu siten, että alle 18-vuotiaille sopimattomiksi luokiteltuja videoita voivat katsoa vain rekisteröityneet yli 18-vuotiaat käyttäjät. Alaikäinen voi kuitenkin jälleen kirjautua palveluun antamalla väärän iän.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.